Організатор вбивства Бабченка мав до осені ліквідувати 30 осіб - Цимбалюк

Організатор вбивства Бабченка мав до осені ліквідувати 30 осіб - Цимбалюк

Укрінформ
Затриманий спецслужбами організатор вбивства журналіста Аркадія Бабченка Борис Герман мав список із 30 осіб, які планувалося ліквідувати до осені.

Про це повідомив найманий "виконавець" вбивства Олексій Цимбалюк в інтерв'ю ВВС.

"Є список із 30 осіб, яких потрібно ліквідувати. Він одразу казав, що працювати потрібно дуже швидко, щоб встигнути до осені. Чому до осені - думаю, пізніше слідство розповість", - сказав Цимбалюк, розповідаючи про те, як з ним домовлявся Герман про виконання вбивства Бабченка.

За його словами, замовник на першій зустрічі розповів, що "є певна група осіб - в основному це росіяни. Вони заважають Україні, заважають всім на світі, це вороги, їх треба вбити, і на це певною групою осіб виділений бюджет".

Пізніше Герман цікавився, чи є можливість підключити інших людей, оскільки одному відпрацювати таку кількість людей - нереально.

"Я сказав: все є, групи є, давай. Почалася гра", - зазначає Цимбалюк.

Уже разом із співробітниками СБУ він напрацьовував суму, яку мав озвучити за перше вбивство. "Зійшлися на думці, що 30 тисяч доларів саме за вбивство Бабченка буде достатньою цифрою", - розповідає "кілер".

Під час передачі завдатку прозвучало, що список майбутніх жертв збільшився до 60 осіб.

"Ми зустрілися на парковці одного з торгових центрів. Я сів у його автомобіль. Ми поїхали, на ходу розмовляли. Розмова стосувалася списку майбутніх жертв. Імена не називалися, але список, з його слів, на той час виріс з 30 до 60 цілей. Для мене це, якщо чесно, звучало як розмова якогось маніяка", - сказав Цимбалюк.

Він також зазначив, що співрозмовника не цікавило, у який саме спосіб будуть знищені вказані люди: "Замовнику абсолютно все одно. Головне - щоб просто був мертвий, і пошвидше".

Читайте також: Поліція взяла під охорону сімох осіб із "розстрільного списку"

Цимбалюк також розповів, що знав лише дві наступні жертви, а всього списку не бачив. Під час однієї із зустрічей Герман показував йому фотографії Тодора Пановського і Іллі Богданова (про активіста одеського Євромайдану Пановського і колишнього співробітника ФСБ Богданова як фігурантів розмов Германа з Цимбалюком повідомляв адвокат Германа Євген Солодко - Ред.) в якості наступних жертв.

На запитання кореспондента ВВС, чому, на його думку, Пановського немає в "списку 47", Цимбалюк відповів: "Не знаю. Зрештою, не факт, що вони справді мали бути наступними. Після вбивства Бабченка все могло переграватися". Також Цимбалюк припускає, що могла змінюватись і кількість запланованих жертв.

Він шкодує, що завершенню спецоперації зашкодив від'їзд за кордон замовника: "Якби не він, я думаю, ми ще кілька днів з ним би погралися, і список був би в мене на руках - принаймні, найближчі 10-15 жертв".

Учасник спецоперації також вважає, що дії СБУ були правильними і успішними. На його думку, імітація вбивства Бабченка була потрібна, щоб зібрати якнайбільше доказів причетності до цього Росії, відслідкувати канали отримання грошей. "Помилки в роботі спецслужб я тут не бачу абсолютно ніякої. Просто не завжди все йде по плану. Це життя", - сказав Цимбалюк

Як повідомляв Укрінформ, 29 травня правоохоронці заявили, що 41-річний журналіст Аркадій Бабченко смертельно поранений на порозі своєї квартири в Києві. За фактом вбивства журналіста було відкрито кримінальне провадження.

30 травня з'ясувалося, що Бабченко живий. Голова СБУ Василь Грицак заявив, що російські спецслужби замовили вбивство журналіста, а СБУ провела спецоперацію і зірвала замах, інсценувавши злочин. Виконавцем вбивства мав стати Олексій Цимбалюк, який співпрцював із СБУ. Під час спецоперації працівники спецслужби затримали в Києві організатора вбивства журналіста Бориса Германа.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство завдяки імітації вбивства журналіста Бабченка отримало список з 47 осіб, які могли б бути наступними жертвами терористів. За його словами, переважно це - відомі українські та колишні російські журналісти.

Фото із Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-