ГПУ відкрила на Мураєва справу про держзраду

ГПУ відкрила на Мураєва справу про держзраду

Укрінформ
ГПУ відкрила кримінальне провадження стосовно народного депутата Євгена Мураєва за підозрою у державній зраді.

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

«Генеральною прокуратурою України 08.06.2018 до ЄРДР внесено повідомлення щодо вчинення народним депутатом України Є.Мураєвим злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 383 КК України», - написала вона.

Підставою для відкриття провадження стало проголошення з трибуни парламенту народним депутатом Сергієм Пашинським промови щодо неправомірних дій Мураєва, зазначила Сарган.

«Мураєв напередодні в інтерв'ю 112 каналу надав правову оцінку засудженню судом країни-агресора українського кінорежисера Олега Сенцова, як терориста, а саме особу, яка готувала підпали та вибухи, чим поставив під сумнів доцільність можливого обміну О.Сенцова на осіб, які обвинувачуються та засуджені українськими судами за тероризм та сепаратизм», - зазначила Сарган.

Досудове розслідування вищезазначеного кримінального провадження доручено Головному слідчому управлінню СБУ, здійснення нагляду за додержанням законів у формі процесуального керівництва - Генеральній прокуратурі України.

Читайте також: Пашинський хоче, аби на Мураєва відкрили справи через заяви про Сенцова

Покарання за вчинення злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 ККУ, тобто за діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, - карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

Як повідомляв Укрінформ, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Пашинський 8 червня закликав голову Служби безпеки України Василя Грицака та генерального прокурора Юрія Луценка порушити кримінальні справи проти народного депутата Євгена Мураєва за його заяви про українського політв’язня Кремля Олега Сенцов.

“Я публічно звертаюся до голови СБУ із заявою порушити проти Мураєва кримінальну справу за статтею 111 (державна зрада). Я публічно звертаюся до генерального прокурора України порушити проти Мураєва кримінальну справу за статтею 383 (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину)», - сказав Пашинський.

Мураєв, який є власником телеканалу NewsOne, 7 червня в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив, що український політв'язень Олег Сенцов "готував підпали та вибухи" і "для однієї частини населення він є терористом, для націоналістичної частини він є героєм".

Сенцов у серпні 2015 року був засуджений у Росії до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території анексованого Криму. 14 травня 2018 року він оголосив безстрокове голодування із вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ.

Нині в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-