Поправка про міжнародних експертів відповідає рекомендаціям Венеційської комісії - Порошенко

Поправка про міжнародних експертів відповідає рекомендаціям Венеційської комісії - Порошенко

Укрінформ
Запропонована Комітетом ВР з питань правосуддя поправка до законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд" щодо ради міжнародних експертів повністю відповідає Конституції України і рекомендаціям Венеційської комісії.

Про це заявив у виступі на засіданні Верховної Ради у четвер, 7 червня, Президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Велика дискусія відбувалася навколо панелі міжнародних експертів, дискусія, яка зачіпала декілька питань. Питань створювати її чи ні не було, а (були питання - ред.) яким чином панель міжнародних експертів забезпечуватиме свою функцію щодо довіри і прозорості, щодо професіоналізму і компетентності, у то й же час не буде порушувати суверенітет України і буде в повній мірі відповідати Конституції. Я хочу наголосити, що той варіант, який запропонований Комітетом ( з питань правосуддя. - ред.), повністю відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії і в той же час повністю відповідає Конституції і законам України", - сказав Порошенко.

Він зазначив, що ухвалення цього законопроекту дасть Україні величезні можливості щодо підвищення кредитного рейтингу України, щодо збільшення довіри з боку міжнародних інвесторів, забезпечення економічного зростання і довіри людей.

Звертаючись до народних депутатів усіх фракцій, Порошенко підкреслив, що народ України "твердо стоїть на боці необхідності створення антикорупційного суду".

"Я закликаю вас, щоб сьогодні Верховна Рада знайшла у собі сили і можливості та проголосувала за закон про антикорупційний суд", - резюмував Порошенко.

Читайте також: Антикорупційний суд: Луценко розповіла про поправку Президента

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 березня ухвалила у першому читанні президентський законопроект № 7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

Водночас у МВФ, Світовому банку та ЄС заявили, що законопроект порушує зобов'язання України і не відповідає вимогам Венеціанської комісії.

До другого читання депутати внесли 1974 поправки до законопроекту про антикорупційний суд. Наразі триває їхній розгляд, серед правок - про повноваження міжнародних експертів при призначенні суддів Антикорупційного суду.

Як відомо, у редакції першого читання передбачається, що якщо громадська рада міжнародних експертів у своєму вмотивованому висновку встановила, що кандидат на посаду судді Вищого антикорупційного суду не відповідає зазначеним у частині четвертій статті 8 проекту критеріям, то Вища кваліфікаційна комісія суддів України може ухвалити рішення про «підтвердження здатності» такого кандидата на посаду судді Вищого антикорупційного суду лише у разі, якщо таке рішення підтримано не менше ніж одинадцятьма її членами.

Фото: http://www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-