Антикорупційний суд: Луценко розповіла про поправку Президента

Антикорупційний суд: Луценко розповіла про поправку Президента

Укрінформ
Президент Петро Порошенко внесе на розгляд народних депутатів поправку до законопроекту №7440 "Про Вищий антикорупційний суд" щодо права вето громадської ради міжнародних експертів при відборі суддів до ВАС.

Про це повідомила представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко журналістам після засідання фракції БПП, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні на фракцію прийшов Президент України як суб'єкт законодавчої ініціативи, і він внесе з трибуни, він буде виступати перед народними депутатами, цю правку, яка сьогодні о п'ятій ранку була узгоджена з нашими міжнародними партнерами, які брали активну участь у тому, щоб це відповідало всім необхідним домовленостям і нормам, і вона (поправка - ред.) не виходила за рамки суверенного права України через українську Конституцію обирати суди і спеціалізовані суди в тому числі. Я думаю, що нам треба зачекати, доки Президент не вийде до народних депутатів і не оголосить цю правку як автор законопроекту і автор цієї правки", - пояснила Ірина Луценко.

За її словами, 89 стаття Закону "Про Регламент" дозволяє Президенту України вносити відповідну поправку з трибуни Верховної Ради, "це буде оголошено, депутатам буде роздано, і ми будемо тоді орієнтуватися на рішення комітету, який приведе це до редакційної правки, щоб вона лягла в тіло закону".

Луценко розраховує, що близько 11.30 - 11.40 Верховна Рада зможе вийти на голосування в цілому за законопроект "Про Виший антикорупційний суд".

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 березня ухвалила у першому читанні президентський законопроект № 7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

Водночас у МВФ, Світовому банку та ЄС заявили, що законопроект порушує зобов'язання України і не відповідає вимогам Венеціанської комісії.

До другого читання депутати внесли 1974 поправки до законопроекту про антикорупційний суд. Наразі триває їхній розгляд, серед правок - про повноваження міжнародних експертів при призначенні суддів Антикорупційного суду.

Читайте також: Рада продовжить розгляд поправок до проекту про Антикорупційний суд

Як відомо, у редакції першого читання передбачається, що якщо громадська рада міжнародних експертів у своєму вмотивованому висновку встановила, що кандидат на посаду судді Вищого антикорупційного суду не відповідає зазначеним у частині четвертій статті 8 проекту критеріям, то Вища кваліфікаційна комісія суддів України може ухвалити рішення про "підтвердження здатності" такого кандидата на посаду судді Вищого антикорупційного суду лише у разі, якщо таке рішення підтримано не менше ніж одинадцятьма її членами.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко закликав фракцію БПП підтримати законопроект про Антикорупційний суд, який відповідатиме вимогам Венеціанської комісії і Конституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-