Геращенко закликає світ активніше вимагати від Путіна звільнення політв'язнів

Геращенко закликає світ активніше вимагати від Путіна звільнення політв'язнів

Укрінформ
Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої групи Ірина Геращенко закликала міжнародні організації проявити активнішу позицію у питанні визволення українських заручників і політв'язнів Кремля, у тому числі журналістів.

Про це вона написала у середу на своїй сторінці у Facebook.

"Моніторю реакцію міжнародних організацій на голодування Сенцова, Кольченка, Балуха, Шумкова, на нікчемний псевдовирок Сущенку. Мені не вдалося знайти жодної реакції генсека РЄ Ягланда, комісара з прав людини РЄ Міятович, "Репортерів", AI і тд. Знайшла заяву спецпредставника ОБСЄ з питань свободи слова по Роману і все. Прохання - якщо в мене неправильний моніторинг і такі заяви є, скиньте посилання. Якщо ж ці організації дійсно не спромоглися навіть на занепокоєння, то прохання до всіх нас, до політиків і дипломатів, у тому числі професійних журналістських спілок, - потроїти спільні зусилля і посилити риторику з вимогою звільнити, публічно й негайно закликати ці організації відкрити очі і побачити очевидне: журналістів - заручників Кремля (Семена, Сущенко, Асєєв), в'язнів - бранців Кремля", - зазначила вона.

Геращенко також закликала міжнародні організації вимагати від президента РФ Володимира Путіна звільнити українців "з такою ж наполегливістю і швидкістю реакції, як вони роблять заяви про "занепокоєння" по "інсценуванню вбивства заради спасіння життя" чи затримання пропагандиста в путінських орденах і медалях".

"Найкращий прояв солідарності в День журналіста - боротися за звільнення колег. Тому чекаємо, в тому числі від НСЖУ, заяв і звернень до ОБСЄ, МКЧХ, АІ, "Репортерів", РЄ з однією вимогою: допуск МКЧХ до бранців Кремля і їх негайне звільнення з тюрем РФ і з тюрем окупованих територій", - зазначила Геращенко. 

Читайте також: Порошенко: У часи агресії від журналістів залежить наближення перемоги

Як відомо, загалом у Росії та в анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед яких і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпіонаж. 

Сьогодні, 6 червня, українські працівники ЗМІ відзначають професійне свято – День журналіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-