Порошенко запевняє, що після отримання Томосу не буде

Порошенко запевняє, що після отримання Томосу не буде "улюбленої" церкви

Укрінформ
Президент Петро Порошенко спростував побоювання щодо перетворення однієї з конфесій на "улюблену" державну церкву після надання томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні.

Про це він заявив, виступаючи на VII Національному молитовному сніданку в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли буде єдина Помісна Українська православна церква, а я наголошую, що я є оптимістом і молюсь про це, у нас не буде улюбленої церкви держави. У нас усі церкви будуть рівні перед законом і Церква буде відділена від держави. І ми збережемо конституційні права кожного громадянина обирати свою дорогу до Бога", - сказав Порошенко.  

Він підкреслив, що Церква має бути в першу чергу відділена від впливу сусідньої держави-агресора. 

"Ми не маємо дати права працювати п'ятій колоні, бо це наша з вами відповідальність за Україну", - наголосив Порошенко.

Він висловив переконання, що український народ заслужив на отримання від Вселенського Патріарха Томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

"300 років про це мріяла наша нація - отримати свою Церкву і завершити створення суверенної, незалежної фантастичної європейської держави Україна", - резюмував Президент. 

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Читайте також: Усі релігійні питанні в Україні завжди вирішувалися мирно — Президент

В Українському домі у Києві у четвер вранці розпочався 7-й Національний молитовний сніданок, присвячений 1030-річчю хрещення Київської Русі-України.

Участь у заході беруть участь представники керівництва України, очільники українських церков, Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, народні депутати, дипломати, керівників закордонних дипломатичних місій. Усього для участі у події запрошено близько 700 гостей із 15 країн. 

Молитовні сніданки за участю представників релігійних організацій, державних діячів, політиків, урядовців, бізнесменів є традиційними у багатьох демократичних країнах. Понад 60 років такі молитовні сніданки проходять у Конгресі США, Європарламенті, у Німеччині, Норвегії та інших країнах. 

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-