Затверджувати кандидатів в антикорупційний суд мають світові експерти - Бурбак

Затверджувати кандидатів в антикорупційний суд мають світові експерти - Бурбак

Укрінформ
Міжнародні експерти повинні мати право вирішального голосу на етапі відбору кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду.

Про це на засіданні Погоджувальної ради заявив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Позиція «Народного фронту» в питанні про Вищий антикорупційний суд базується на рекомендаціях Венеціанської комісії: міжнародні експерти повинні мати право вирішального голосу на етапі відбору кандидатів у судді», - зазначив голова фракції.

Крім того, за словами Бурбака, депутатами фракції подана правка до законопроекту, яка передбачає, що Вища кваліфікаційна комісія суддів не зможе ігнорувати недовіру, висловлену міжнародною радою експертів, «коли йдеться про явну брехню чи конфлікт інтересів у кандидата на посаду антикорупційного судді».

Він також наголосив на необхідності забезпечити всі законодавчі рішення, необхідні для повноцінного початку діяльності Антикорупційного суду.

«Зволікання з ухваленням закону про Вищий антикорупційний суд буде мати значні негативні наслідки у переговорах і взаємодії з нашими міжнародними партнерами», - зазначив Бурбак.

У цьому контексті він нагадав, що створення Антикорупційного суду є одним з ключових елементів у продовженні програми співпраці з Міжнародний валютним фондом. «Раптове припинення цієї програми може призвести до непоправних наслідків для економіки і фінансової системи України», - підкреслив керівник фракції НФ.

Читайте також: Рада розгляне на цьому тижні законопроект про Антикорупційний суд - Герасимов

Раніше Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що Верховна Рада може розпочати розгляд законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд» у другому читанні 22 травня у другій половині дня.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко у грудні 2017 року вніс до Верховної Ради законопроект "Про Вищий антикорупційний суд" (№ 7440).

1 березня 2018-го Верховна Рада ухвалила цей законопроект у першому читанні.

Водночас у МВФ, Світовому банку та ЄС заявили, що законопроект порушує зобов'язання України і не відповідає вимогам Венеціанської комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-