"План Артеменка" зацікавив слідчих США, екс-депутата викликали для свідчень – ЗМІ

Укрінформ
Колишній народний депутат України Андрій Артеменко викликаний для надання свідчень перед великим журі присяжних, які працюють у межах розслідування можливого російського втручання у президентські вибори у США 2016 року.

Про це повідомляє видання Politico.

"Я отримав повістку минулого тижня", - сказав виданню Артеменко телефоном, уточнивши, що має намір постати перед журі особисто.

Політик не розкрив подробиць свого виступу у п'ятницю, однак припустив, що йтиметься, найімовірніше, про запропонований ним "план урегулювання конфлікту на Донбасі", про який він говорив із адвокатом президента США Майклом Коеном.

Як відомо, у лютому 2017 року газета The New York Times повідомила, що український депутат, член парламентської фракції Радикальної партії Андрій Артеменко передав "план нормалізації відносин між Україною і Росією" екс-раднику президента США Дональда Трампа Майклу Флінну незадовго до його відставки.

За інформацією The Times, метою цього плану було скасування міжнародних санкцій проти Москви за анексію українського Криму.

Майкл Коен підтвердив особисту зустріч у Нью-Йорку з Артеменком, однак заперечив, що отримав "план з мирного врегулювання ситуації в Україні", який нібито потім передав Флінну. Водночас, за інформацією The Times, Коен розповів, що він узяв запечатаний конверт, щоб передати його в офіс Флінна.

Як зазначає видання, свідчення Артеменка можуть допомогти команді спецпрокурора Роберта Мюллера заповнити прогалини у ситуації щодо "плану з мирного врегулювання" і ролі адвоката Трампа Майкла Коена та російсько-американського бізнесмена, партнера Trump Organization Фелікса Сетера.

Читайте також: Запитання для Трампа: про що свідчить «список Мюллера»

"План Артеменка" також може зацікавити Мюллера, оскільки, як повідомляється, його розробляли після того, як Флінн обговорив з екс-послом РФ у США Сергієм Кисляком скасування санкцій проти Росії. Флінн був звільнений з Білого дому після того, як стало зрозуміло, що він збрехав віце-президенту США Майку Пенсу про розмови щодо російських санкцій.

Після публікацій на цю тему проти Артеменка в Україні порушили кримінальну справу за статтею про державну зраду. Пізніше Верховна Рада позбавила його депутатського мандата, а Державна міграційна служба заборонила в’їзд у країну. У травні 2017 року ДМС повідомила, що відповідно до указу Президента Артеменко втратив громадянство України. Це рішення пояснювалося наявністю у екс-депутата канадського паспорта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-