Запитання для Трампа: про що свідчить «список Мюллера»

Запитання для Трампа: про що свідчить «список Мюллера»

Аналітика
Укрінформ
10 найцікавіших запитань зі «списку Мюллера», представленого спецпрокурором Мін'юсту США Робертом Мюллером

Після тривалих домовленостей з особистими адвокатами Дональда Трампа щодо проведення офіційного опитування президента в рамках розслідування по Росії, спецпрокурор Роберт Мюллер не витримав і вирішив оприлюднити у ЗМІ всі 44 запитання до нього.

Цей крок можна назвати як мінімум неординарним, з огляду на всю попередню таємничість розслідування. Водночас, він певною мірою розкриває деталі, які можна вважати вже встановленими слідством Мюллера, а також розставляє акценти, на яких фокусує свою увагу слідство. Укрінформ пропонує ознайомитися з найбільш цікавими запитаннями з цього списку.

Фото: Getty Images
Роберт Мюллер. Фото: Getty Images

Перелік запитань поділений на чотири умовних групи. Перші три пов'язані з особами, що опинилися свого часу в центрі гучних скандалів: опальний радник президента з проросійськими поглядами Майкл Флінн, звільнений директор ФБР Джеймс Комі, який очолював російське розслідування, а також генпрокурор Джефф Сешнс, який через скандал був змушений подати самовідвід у координації роботи слідства. Ще один, четвертий блок питань спрямований на встановлення можливих домовленостей між президентською кампанією Трампа і російським урядом. Він стосується, в тому числі, зустрічі оточення Трампа з росіянами в період виборчої кампанії, після чого в мережі з'явився компромат на Гілларі Клінтон. Крім того, четвертий розділ містить спробу з'ясувати – наскільки сам Трамп був обізнаний у спілкуванні його оточення з російським урядом.

Отже, виділимо десять найбільш цікавих, з нашої точки зору, запитань зі списку Мюллера, представленого у вівторок.

1. Що ви знали про телефонні дзвінки пана Флінна послу Росії Сергію Івановичу Кисляку наприкінці грудня 2016 року?

Якщо президент визнає, що Флінн діяв за його вказівкою, це означатиме порушення закону. Адже, до 20 січня 2017 року ніхто з перехідної адміністрації не мав офіційних посад і тому не міг обговорювати будь-які справи з іноземним урядом.

2. Якою була мета вашої вечері з паном Комі 27 січня 2017 року, і що було сказано?

Трамп має або офіційно спростувати слова екс-директора ФБР (що він уже робив у своїх заявах) щодо прохання про "лояльність" Комі новопризначеному президенту, або ж підтвердити їх. Це якраз той самий випадок, коли "ваші слова можуть бути використані проти вас".

3. Під час поїздки у Росію в 2013 році – які розмови велися та які відносини ви мали з родиною (бізнесмена – ред.) Агаларова та російськими урядовцями?

Мюллер не випадково звернув увагу на наближеного до Кремля мільярдера Агаларова. З його сином пов'язують організацію скандальної зустрічі в Trump Tower у 2016 році, де, за повідомленнями, російська сторона пропонувала допомогти кампанії Трампа шляхом публікації компромату на Гілларі Клінтон. Розгляд слідством цих двох подій, які сталися з різницею в три роки, може свідчити про те, що ФБР допускає може й не прямий, але достатньо тривалий вплив росіян на Дональда Трампа.

4. Які обговорення велися під час кампанії про будь-які можливі зустрічі з Путіним? Чи обговорювали ви це з іншими?

Журналісти та члени Конгресу США навели кілька прикладів того, що російські чиновники намагаються через посередників організувати зустріч Трампа з Путіним. Високопоставлені представники кампанії частково заперечили це, втім участь самого Трампа в цих домовленостях досі залишається таємницею.

5. Які дискусії велися під час кампанії щодо російських санкцій?

Це запитання має дати відповідь, чому під час посилення політики санкцій з боку адміністрації Обами Трамп продовжував висловлювати хвалебні посили на адресу Путіна.

6. Наскільки ви були причетними до зміни платформи (Республіканської партії – ред.) щодо надання зброї Україні?

Хоча в подальшому це питання було виправлено, і президент все ж затвердив поставки "Джавелінів" в Україну, все ж було би цікаво дізнатися – чи був Трамп обізнаний про внесення змін у політичну платформу щодо України.

7. Що ви знали про дії російських хакерів під час кампанії, а також використання соціальних мереж та іншу активність, спрямовану на кампанію?

Залежно від озвучених відповідей президента, це питання може стати ключовим у розслідуванні Мюллера – для того, щоб слідство могло довести змову кампанії Трампа з російською стороною. Справа в тому, що Трамп у той момент публічно привітав витік документів із серверів демократів та закликав Росію знайти втрачені листи Клінтон.

8. Якими знаннями ви володіли про будь-які домовленості з боку вашої кампанії – в тому числі, з боку Пола Манафорта – з Росією щодо надання потенційної допомоги кампанії?

Це питання вважається одним із найбільш інтригуючих. Не відомо, чи знає спецпрокурор Мюллер нові деталі, але наразі поки що немає офіційних підтверджень, що Манафорт домовлявся про підтримку кампанії з боку Росії. У цьому зв'язку допускається, що про це міг розповісти слідству партнер Манафорта Рік Гейтс, який погодився співпрацювати з офісом спецпрокурора.

9. Що ви знали про спробу встановлення зворотного зв'язку з Росією під час перехідного періоду, а також про зусилля Джареда Кушнера з цього приводу?

Зять Трампа Джаред Кушнер стверджував на слуханнях, що посол Росії запропонував Майклу Флінну встановити прямий контакт, щоб обговорювати питання по Сирії. Зі свого боку, Кушнер озвучив ідею використати для цього телефони захищеного зв'язку всередині російського посольства, що було дуже незвичайною пропозицією, яка зрештою не була прийнята.

10. Що ви знаєте про мирну пропозицію по Україні, надану пану Коену в 2017 році?

Йдеться про так званий "мирний план" тоді ще народного депутата України Андрія Артеменка, який, за повідомленнями, містив пропозицію віддати Крим в оренду Росії та зняти з неї санкції в обмін на завершення війни. Сам Артеменко заявив, що план був переданий адвокату Трампа Коену, однак той зазначив, що справа не дійшла до обговорення цього документа з президентом США.

Американські ліберальні ЗМІ угледіли в списку запитань Мюллера нагадування про "хаотичні" перші 15 місяців президентства Трампа. Саме таке визначення цей період отримав через суперечливі та емоційні заяви глави Білого дому, в тому числі у Твіттері.

Президент США – не просто публічна особа, якою, до слова, Трамп уже був до виборів. Людині на цій посаді підпорядкована одна із найбільш впливових країн світу. Це означає, що будь-яке висловлювання такої особи має бути послідовним, вивіреним і виваженим.

За весь час президентства Трампа, і за кордоном, і в США, і навіть у самій адміністрації вже призвичаїлися до несподіваних висловлювань американського лідера. Однак слідство має зовсім інший, юридичний підхід, який сприймає всі висловлювання президента як офіційні заяви. І тут, схоже, адвокатам Дональда Трампа доведеться складно.

Проведення опитування президента офісом спеціального прокурора означатиме, що слідство нарешті переходить у свою завершальну фазу (звісно, в залежності від офіційних відповідей Трампа). Сам же глава Білого дому вважає свою позицію твердою – він упевнений у правдивості власних заяв, не зважаючи на їх часткову суперечливість, а також побоювання адвокатів із цього приводу. Саме ця суперечливість, як вважають юристи, і може стати зачіпкою для слідства та формування подальших звинувачень.

Тим часом, поява повного списку запитань до президента у відкритому доступі свідчить про те, що Мюллер вимушений іти на крайні кроки з метою доведення справи до логічного завершення. Фінальні результати розслідування можуть бути різними, навіть найбільш несподіваними, про що зараз може не знати і сам Мюллер. Але очевидним у цій історії лишається той факт, що до завершення слідства залишається не так уже й багато.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-