Єдина помісна церква важлива для незалежності України - Президент

Єдина помісна церква важлива для незалежності України - Президент

Укрінформ
Єдина помісна українська автокефальна православна церква, що діє не за вказівкою Москви, важлива, у першу чергу, для незалежності держави.

Про це Президент Петро Порошенко сказав в інтерв'ю німецькому журналу Focus, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це просто важливо для нашої незалежності. Ми таким чином самі визначатимемо церковну ієрархію і молитимемося своїм, а не Путіну, і не Кирилу (главі РПЦ - ред.). Ви можете собі уявити, щоб українська мати, яка втратила на війні сина, йшла в російську православну церкву? Нам ненависна думка, ніби ми залишаємося частиною радянської або російської імперії", - заявив Порошенко.

Він висловив сподівання, що його звернення до Вселенського патріарха Варфоломея матиме позитивний результат.

"До війни з Росією внутрішні зіткнення всередині православної церкви, може, ще і були прийнятними. Але після російської агресії - більше ні. Російська православна церква діє за вказівкою Росії", - заявив глава держави.

Читайте також: Патріарх Варфоломій поскаржився Супрун на тиск противників української автокефалії

Порошенко нагадав, що українська церква була створена 1000 років тому в Константинополі, і тепер українці тільки повертаються до витоків: «Наше минуле в Європі, а росіян - ні. Ми намагаємося зараз повернутися в європейську сім'ю".

За його словами, це стосується не лише західних регіонів, а й центральної частини України. Президент зазначив, що якщо в 2013 році лише 35% жителів Центру підтримували членство в ЄС і 16% - у НАТО, то зараз ці цифри становлять 70% і 56% відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-