ГПУ направила до суду обвинувачення проти Лавриновича

ГПУ направила до суду обвинувачення проти Лавриновича

Укрінформ
Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт відносно екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича.

Про це інформує прес-служба відомства.

"Управлінням спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури завершено розслідування та направлено до суду обвинувальний акт щодо колишнього міністра юстиції", - йдеться у повідомленні.

Колишній посадовець обвинувачується у вчиненні в період з липня по жовтень 2010 року спільно з колишнім президентом Віктором Януковичем захоплення державної влади шляхом  зміни діючої Конституції, що призвело до розширення повноважень президента у незаконний спосіб.

Зазначається, що досудове розслідування щодо інших підозрюваних у цьому кримінальному провадженні - Януковича і екс-заступника міністра юстиції, зупинене у зв’язку з оголошенням їх у розшук. При цьому суд обрав екс-заступнику міністра юстиції запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Щодо інших осіб, причетних до вчинення вказаного злочину, досудове розслідування триває.

Відомо, що міністром юстиції України з 2010 по 2013 рік був Олександр Лавринович, на той час член Партії регіонів.

Як повідомляв Укрінформ, Лавриновичу інкримінують скоєння злочину за ч.1 ст.109 ККУ (дії, вчинені з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій). Колишньому міністрові юстиції загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Читайте також: Захисту Лавриновича вручили обвинувальний акт — адвокат

За версією слідства, в 2010 році тодішній міністр юстиції Лавринович, в обхід голосування в парламенті, дав дозвіл на офіційну публікацію Конституції попередньої редакції, яка розширила повноваження Президента.

Як повідомив в інтерв'ю Укрінформу екс-суддя Конституційного суду Віктор Шишкін, після рішення КСУ про відміну Конституції 2004 року рішення про перехід до старої редакції Основного Закону повинен був прийняти президент або міністр юстиції. Зокрема, тодішній міністр юстиції Лавринович надрукував в "Офіційному віснику України" (видання Мін'юсту) Конституцію в редакції 1996 року. Таким чином, було узаконено рішення КСУ про скасування Конституції в редакції 2004 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-