Мітинг під Радою вимагає визнати добровольців учасниками бойових дій

Мітинг під Радою вимагає визнати добровольців учасниками бойових дій

Фото
Укрінформ
Близько сотні представників Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та інших організацій пікетують будівлю Верховної Ради, вимагаючи ухвалення законопроекту №7190 "Про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний і правовий статус".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники пікету тримають у руках прапори з партійною символікою ВО "Свобода", "Національного корпусу", Об'єднання добровольців, а також плакати з гаслами на зразок "Визнання добровольців - справа честі. Владо, прийми законопроект №7190!" та "Вони загинули за Україну та досі без визнання" із зображенням облич полеглих добровольців.

Правопорядок біля парламенту забезпечують близько 200 поліцейських і бійців Нацгвардії. Ситуація загалом спокійна.

ітинг під Радою вимагає визнати добровольців учасниками бойових дій / Фото: Стаховський Дмитро та Любімов Євген, Укрінформ

Законопроектом №7190 пропонується визначити добровольцями осіб, які у складі добровольчих формувань брали участь в антитерористичній операції, але не були включені до складу, зокрема, Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України та Національної гвардії. Водночас проект передбачає визнання добровольців учасниками бойових дій у разі залучення їх до проведення антитерористичної операції на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.

Читайте також: Раді пропонують визнати червоно-чорний стяг Прапором Національної Гідності

«При цьому, особам з числа добровольців, які отримали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило подальшу участь у бойових діях в зоні проведення антитерористичної операції, статус учасника бойових дій пропонується надавати незалежно від кількості днів залучення їх до проведення антитерористичної операції», – уточнюють автори законопроекту.

Добровольців, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва під час АТО, пропонується визнати інвалідами війни та поширити на них і членів їхніх сімей гарантії та пільги, передбачені законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Окрім того, в законопроекті встановлюється чіткий і прозорий порядок надання вищезазначеним добровольцям статусу учасника бойових дій.

Так, статус УБД добровольцям надається міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій. До її складу, відповідно до законопроекту, мають обов’язково включатися представники добровольчих формувань з правом дорадчого голосу.

Підставою для надання добровольцям статусу УБД є клопотання керівника відповідного добровольчого формування, нотаріально завірені свідчення не менш як двох свідків із числа осіб, які разом із такою особою брали участь в АТО та отримали статус УБД або інваліда війни, а також копії довідок про безпосередню участь особи в АТО, а для осіб, які отримали поранення, контузії, каліцтва, – відповідні медичні довідки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-