Холодницький пообіцяв дати пояснення після відпустки - Луценко

Холодницький пообіцяв дати пояснення після відпустки - Луценко

Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що керівник САП Назар Холодницький перебуває у відпустці, а Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою замість Холодницького наразі керує перший заступник Холодницького Максим Грищук.

Про це генпрокурор сказав на брифінгу у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сам Холодницький був у мене, ми спілкувалися з приводу цієї ситуації. Він прийняв рішення піти на певний час у відпустку, при цьому гарантуючи, що він напише свої пояснення або дасть їх в усному порядку, тобто буде співпрацювати із КДКП (Кваліфікаційна дисциплінарна комісія прокурорів — ред.). Це те, де ми знаходимося зараз. САП наразі керує перший заступник пана Холодницького (Максим Грищук - ред.), але тут є одна специфічна ситуація, яка полягає в тому, що Холодницький поєднує в собі дві іпостасі - він і керівник САП, і заступник генпрокурора”, - сказав Луценко.

Луценко пояснив, що як керівника САП Холодницького може заміняти його перший заступник Максим Грищук.

“Але він (Холодницький — ред.) ще і заступник генпрокурора, і в цій іпостасі ні один із його підлеглих бути не може (замість нього - ред.). Виконувати обов'язки заступника генпрокурора може лише інший заступник генпрокурора, за розподілом обов'язків. Але законодавство про НАБУ і САП категорично забороняє будь-якому із моїх колег втручатися, а тим більше давати вказівки НАБУ, тобто ніхто з нас не може. Певну частину функцій Холодницького може тимчасово виконувати генпрокурор, але дуже невелику”, - уточнив очільник ГПУ.

Він зазначив, що це, зокрема, стосується підписів під підозрами, підписів змін у складі групи прокурорів тощо.

Читайте також: Доповідачем у справі Холодницького призначили викладача київського вишу – ГПУ

“Але є маса функцій, які за відсутності керівника САП не можу виконувати навіть я. Згідно з законом, це мені імперативно заборонено, і тому ситуація є достатньо складною для аналізу... І думаю, що аналізувати в першу чергу має законодавець. Це ненормально, коли одна людина, керівник САП, не може навіть піти у відпустку, і коли він перебуває у відрядженні, і певні його функції не виконує ніхто. Думаю, що законодавець мав би врегулювати цю ситуацію в будь-якому рішенні КДКП”, - резюмував Луценко.

Як повідомляв Укрінформ, САП виявила прослуховування в кабінеті керівника Антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Зазначалося, що займалися прослуховуванням НАБУ і ГПУ. 

22 березня Холодницький підтвердив прослуховування в своєму кабінеті. Пізніше Луценко заявив, що ГПУ разом з НАБУ дійсно проводять розслідування стосовно співробітників САП, в тому числі Холодницького.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, розслідування щодо Холодницького почали після підтвердження інформації про перешкоджання керівництвом САП розслідуванню справи проти мера Одеси Геннадія Труханова. У зв'язку з цим в кабінеті Холодницького був встановлений прослуховуючий пристрій.

ГПУ і НАБУ направили до дисциплінарної комісії прокурорів скарги на Холодницького про вчинення дисциплінарних проступків. 

Генпрокурор Луценко також звернувся до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів щодо розгляду питання зняття Холодницького з посади його заступника та керівника САП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-