Рада ухвалила у першому читанні президентський законопроект про нацбезпеку

Рада ухвалила у першому читанні президентський законопроект про нацбезпеку

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект "Про національну безпеку України", який визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема, кібербезпеки.

Законопроект пропонує встановити, що міністр оборони і його заступники призначаються із числа цивільних осіб, також передбачено розмежування посад начальника Генштабу та Головнокомандувача Збройних сил України.

За ухвалення проекту закону №8068 за основу проголосувало 265 депутатів при мінімально необхідній 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Депутати під час засідання ВР / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

"Цей законопроект має стати ключовим інструментом реформування у сфері національної безпеки... Пропонований проект закону опрацьований у тісній взаємодії з експертами НАТО, Європейського Союзу та Сполучених Штатів. Його прийняття має стати знаковим кроком на шляху запровадження стандартів Північноатлантичного Альянсу в Україні. Загалом законопроект реалізує ідеї, закладені у документах стратегічного планування, прийнятих у 2015-2016 роках, зокрема в Стратегічному оборонному бюлетені. З його прийняттям запроваджується регулювання діяльності органів сектору безпеки і оборони згідно з нормами і стандартами Європейського Союзу та НАТО, використання їх кращих практик. Насамперед ідеться про систему управління та керівництва Збройними силами, іншими силами сектору безпеки і оборони, що підвищить їх здатність протистояти сучасним загрозам", - зазначив секретар РНБО Олександр Турчинов, презентуючи законопроект. 

Разом з тим проект закону гарантує надійний цивільний демократичний контроль над сектором безпеки і оборони України, зокрема з боку Верховної Ради України та громадянського суспільства. Закріплюється чіткий розподіл повноважень і компетенцій органів сектору безпеки і оборони, що підвищить ефективність координації їх діяльності, покращить якість управління ресурсами та знизить корупційні ризики, обмежить не виправдане дублювання безпекових функцій. 

Читайте також: Президентський законопроект про нацбезпеку пройшов комітет Ради

За словами Турчинова, законопроектом запроваджується комплексна система документів стратегічного планування, визначення механізнів прийняття. 

"Законопроект також передбачає спеціальні процедури парламентського контролю за процесами планування у сфері національної безпеки. ...Передбачається певна кодифікації законодавства у сфері національної безпеки, зокрема, в цей закон пропонується інтегрувати положення закону "Про демократичний цивільний контроль над воєнною організацією та правоохоронними органами" та закону "Про організацію оборонного планування", - сказав секретар РНБО. 

Він уточнив, що проект закону носить рамковий характер: встановлює лише загальні обриси системи забезпечення національної безпеки. 

"У законопроекті не передбачено деталізований перелік інтересів, що в свою чергу ускладнює визначення поточних безпекових пріоритетів. Ці питання пропонується врегулювати на рівні базових документів стратегічного планування. Натомість закріплені саме фундаментальні національні інтереси України, серед яких: забезпечення державного суверенітету та територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний і економічний правовий простір, набуття членства в Євросоюзі та НАТО. Швидкоплинність безпекової ситуації робить неможливим і недоцільним визначення на законодавчому рівні детального переліку загроз національній безпеці. Саме тому цей законопроект передбачає, що такі загрози будуть визначені Стратегією національної безпеки України, а також галузевими стратегіями, серед яких стратегія кібербезпеки та інші", - пояснив Турчинов. 

Окремо він зупинився й на повноваженнях щодо парламентського контролю над Службою безпеки України. 

"У законопроекті визначені в статті 6, де Служба розглядається як один із правоохоронних органів зі спеціальними повноваженнями. Водночас, щоб припинити будь-які можливі спекуляції, Президент України наполягає на прямому включенні СБУ до частини другої статті шостої законопроекту вже у першому читанні", - підкреслив секретар РНБО.

Водночас, за підсумками обговорення законопроекту Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони рекомендував парламентаріям у першому читанні прийняти законопроект за основу, доповнивши його переліком національних інтересів України та загроз національній безпеці України, джерел і факторів, що впливають на їх виникнення, в тому числі в гуманітарній, інформаційній, енергетичній, фінансово-економічній сферах, а також у сфері протидії корупції та запобігання її поширенню в органах державної влади, положеннями щодо обмеження сфери громадського контролю виключно нормами Закону України «Про державну таємницю», привівши положення законопроекту у відповідність до Конституції України та узгодити їх з положеннями інших законів України з метою уникнення дублювання правових норм та виникнення колізій між ними. 

Також профільний комітет пропонує доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням окремих положень альтернативного законопроекту (№8068-1) і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи. 

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 28 лютого вніс до парламенту законопроект 8068 "Про національну безпеку України". 

4 квітня Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони схвалив постанову "Про прийняття за основу проекту закону "Про національну безпеку України". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-