СБУ назвала організатора замаху на Мосійчука

СБУ назвала організатора замаху на Мосійчука

Оновлено
Укрінформ
Організатором замаху на нардепа Ігоря Мосійчука під час вибуху під будівлею телеканалу "Еспресо" у жовтні 2017 року був співробітник ГУ (раніше Головне розвідувальне управління) Генерального штабу ЗС РФ.

“В результаті проведених слідчих дій та оперативно-розшукових заходів встановлено групу осіб, причетних до вчинення вищевказаного терористичного акту. Ними виявилися громадяни України: Григорян Олександр Феліксович, 11.07,1974 р.н., уродженець Азербайджану, зареєстрований в місті Покров Дніпропетровської області, Лисак Ігор Миколайович, 5.08.1980 р.н., уродженець Волинської області, зареєстрований у місті Київ (на даний час обоє перебувають на території Російської Федерації),  М’ятних Михайло Анатолійович, 2.06.1981 р.н., уродженець та мешканець міста Києва та інші на даний час встановлені особи. Серед них — громадянин РФ, співробітник Головного управління Генерального штабу ЗС РФ”, - сказав Кононенко.

Заступник голови СБУ повідомив, що організатор злочину - “невстановлена особа чоловічої статі, представник Головного управління Генерального штабу ЗС РФ, який прибув з РФ до України та перебував у період з 9 по 11.09.2017 року та з 10 по 15.10.2017 року”. 

Цей представник російської військової розвідки приїжджав в Україну з метою організації знайомства між Лисаком та Григоряном та постановки завдань. 

Під час знаходження в Україні вказана особа використовувала паспорт громадянина РФ. В коментарі кореспонденту Укрінформу Кононенко зазначив, що паспорт, який використовувався, був фальшивий. 

“Зафіксовано, що представник Головного управління Генерального штабу ЗС РФ разом з Григоряном та Лисаком неодноразово перебували в розташуванні телеканалу “Еспресо ТВ”. Безпосередній виконавець теракту — Григорян  - проводив заходи щодо рекогностування місцевості поблизу телеканалу “Еспресо ТВ” та декількох інших об’єктів у місцях імовірної появи Ігора Мосійчука, періодично залучаючи до цього Лисака, виготовляв та приводив у дію саморобний вибуховий пристрій”, - заявив Кононенко.

Читайте також: Теракт біля Палацу спорту: суд не погодився кликати перекладача на російську

Він додав, що Григорян 5 вересня 2017 року в'їхав на територію України з території тимчасово окупованої АР Крим автомобільним транспортом. “Після вчинення злочину 5 листопада 2017 року Григорян пішки перетнув адмінмежу з Кримом у районі Херсонської області на пункті пропуску "Каланчак". На даний час останній перебуває на території РФ та періодично відвідує тимчасово окуповану територію Криму”, - сказав представник СБУ.

За даними спецслужби, Лисак відповідав за придбання знарядь для вчинення злочину, оснащення мопеда саморобним вибуховим пристроєм, доставку та установку на місце скоєння злочину. Після скоєння злочину 28 жовтня 2017 року Лисак перетнув державний кордон України та вибув через пункт пропуску “Нові Яриловичі” до Республіки Білорусь з подальшим переїздом до РФ, де й перебуває на сьогодні.

“Пособник у вчиненні терористичного акту М’ятних здійснив спільно з Григоряном та Лисаком виготовлення саморобного вибухового пристрою та оснащення ним мопеда. Крім цього, він використовував декілька гаражних боксів у одному з гаражних будівельних кооперативів м.Києва, де напередодні вчинення злочину неодноразово перебували  його спільники. Встановлено, що представник Головного управління Генерального штабу ЗС РФ під час перебування в Україні також перебував на території вищевказаного кооперативу разом з іншими фігурантами кримінального провадження”, - повідомив Кононенко.

Під час проведення обшуків у гаражних боксах, які  використовувалися злочинцями, вилучено близько 2 кг тротилу, ручні гранати, ручний протитанковий гранатомет, вогнепальну зброю та різноманітні знаряддя для виготовлення саморобних вибухових пристроїв.

За словами заступника прокурора м. Києва Павла Кононенка, українська сторона звернеться до РФ, щоб злочинці були видані Україні. "Ми будемо звертатись до РФ 100 відсотково. Будемо вимагати видачі злочинців", - сказав він.

Заступник прокурора зауважив, що зараз прокуратура звертається з клопотанням до суду про отримання ухвали на обрання запобіжного заходу - тримання під вартою обох фігурантів /Григоряна та Лисака - ред/. Вони також будуть оголошені в міжнародний розшук. Буде звернення  до РФ у рамках надання міжнародно-правової допомоги із запитом на встановлення їх місця знаходження і на видачу правоохоронним органам України, однак як на це відреагує РФ - невідомо, додав прокурор.

Третій фігурант - М'ятних знаходиться у СІЗО в Києві, уточнив Кононенко.

Як повідомляв Укрінформ, 3 квітня голова СБУ Василь Грицак заявив, що у справі вибуху під стінами телеканалу "Еспресо", в результаті якого постраждав, зокрема, народний депутат від "Радикальної партії Олега Ляшка" Ігор Мосійчук, затримано одного підозрюваного, інші причетні особи перебувають на "іншій території".

Раніше нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук заявив, що один із учасників замаху на нього переховується в анексованому Криму, і Україна найближчим часом проситиме РФ про його екстрадицію.

Як відомо, увечері 25 жовтня 2017 року біля будівлі телеканалу "Еспресо" пролунав вибух, унаслідок якого три людини постраждали, дві загинули. Серед потерпілих -народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук і політтехнолог Віталій Бала. 

Загинули охоронець народного депутата і співробітник МВС України підполковник Михайло Мормиль. Цей інцидент правоохоронці кваліфікували як теракт і передали справу до СБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-