Порошенко закликає Європу переглянути свою позицію щодо Nord Stream-2

Порошенко закликає Європу переглянути свою позицію щодо Nord Stream-2

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко переконаний, що Європі необхідно терміново переглянути свою позицію щодо «Північного потоку - 2».

Про це він сказав під час спільного брифінгу з президентом Республіки Австрія Александером Ван дер Белленом у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я переконаний, що Європі необхідно терміново переглянути свою позицію щодо «Північного потоку-2». Там немає жодної економіки, там немає ні краплі комерції - лише політичний шантаж. Я впевнений, що відповідь має бути адекватна», -  наголосив Порошенко.

Він повідомив, що на зустрічі з Президентом Австрії «торкнулися також і нещодавньої спроби Газпрому спровокувати нову газову кризу в Європі, різко вдарити по енергетичній безпеці Європейського Союзу». 

«Вкотре Москва показала своє справжнє обличчя в питаннях газового шантажу, але нічого в неї не вийшло. Українці сконсолідовано відреагували на ці загрози. І попри те, що було дуже зимно, а Москва завжди  робить спробу шантажу в найбільші холоди, Україна відгукнулася хештегом #Прикрути, скоротила споживання на 14%, але продемонструвала себе як надзвичайно надійного постачальника газу до Європи», -  зазначив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, спікери парламентів Латвії, Литви та Польщі надіслали звернення своїх колег з інших європейських країн, в якому заявили, що друга гілка газопроводу проекту Nord Stream є інструментом російської політики, мета якого - збільшити енергетичну залежність Європи від Росії. Голова естонського парламенту Ейкі Нестор також заявив про намір приєднатися до заяви.

Раніше в Кишиневі глави парламентів України Андрій Парубій та Молдови Андріан Канду за ініціативи української сторони підписали відкритий лист, адресований керівникам парламентів країн ЄС, в якому висловлюється стурбованість будівництвом газопроводу "Північний потік-2" і зазначається, що він є політичним проектом Росії. 

На початку вересня 2015 року російський "Газпром" і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік-2", що доповнить дві нитки "Північного потоку 1", які вже працюють. Цей газопровід здатний майже повністю позбавити Україну транзиту газу, який йде з Росії до Європи.

Газпром заявив про намір почати будівництво газопроводу Nord Stream-2 ( "Північний потік-2") навесні 2018 року.

Читайте також: Варшава: Nord Stream-2 може відкрити РФ шлях до великої війни в Україні

Наприкінці січня північна німецька земля Мекленбург-Передня Померанія дала згоду на будівництво ділянки спірного газопроводу по дну Балтійського моря. Торік в середині грудня Гірське управління Штральзунда вже дало частковий дозвіл на будівництво траси в Балтійському морі на ділянці континентального шельфу Німеччини. Для остаточного дозволу на будівництво з боку ФРН необхідна згода Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії, а також ще чотирьох федеральних земель, територією яких повинен проходити цей газопровід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-