Російський газовий шантаж вдалося зупинити - Климпуш-Цинцадзе

Російський газовий шантаж вдалося зупинити - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Росії не вдалося дискредитували Україну як надійного транзитера природного газу до країн Європейського Союзу.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе 5 березня під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО в Одесі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після програшу в Стокгольмському арбітражі Російська Федерація активно почала шантажувати Україну стосовно того, що вона готова негайно розірвати діючі контакти і, відповідно, в такий спосіб вплинути на тиск у трубі, що спричинило би неможливість вчасної поставки Україною газу до країн Європейського Союзу. У такий спосіб Росія намагалася представити Україну як ненадійного транзитера, як ненадійного партнера для країн ЄС і для країн-членів НАТО. Але завдяки тому, що і уряд України ефективно й швидко зреагував, завдяки цілісній і різкій реакції наших партнерів з Європейського Союзу цей шантаж вдалося зупинити і до певної міри нам вдалося привести російських колег до тями", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

За словами віце-прем'єр-міністра, цей випадок свідчить про те, що російська агресія триває і вона не сфокусована суто на одному регіоні, на сході України.

"Вона може приймати різні форми - як енергетичних атак, як енергетичного шантажу, як економічних інтервенцій, так і збройних нападів. Російська інтервенція та агресія стосується не суто України - вона стосується як Європи, так і ширше - світу", - уточнила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Газпром заявляє, вже звернувся в арбітраж для розірвання контрактів із Нафтогазом

Як повідомляв Укрінформ, у НАК "Нафтогаз України" 1 березня заявили про дефіцит газу в Україні через сильні морози і відмову Газпрому в його поставках та ініціювали заходи з обмеження споживання газу.

2 березня в Україні запровадили відповідні заходи, які, зокрема, передбачали переведення генеруючих компаній з газу на мазут, а також тимчасове закриття навчальних закладів.

Водночас вранці 3 березня Президент Петро Порошенко заявив, що критична ситуація з газом вже позаду, оскільки, зокрема, є “різке збільшення” постачання газу в Україну з країн ЄС - Польщі, Словаччини, Угорщини.

Згодом Міністерство енергетики та вугільної промисловості прийняло рішення зняти обмеження з газопостачання і запропонувало відновити навчальний процес у закладах освіти з 5 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-