Рада розгляне питання щодо голови  Нацбанку

Рада розгляне питання щодо голови Нацбанку

Укрінформ
Верховна Рада у четвер розгляне питання щодо звільнення з посади голови Національного банку Валерії Гонтарєвої та призначення на цю посаду нового керівника НБУ.

Про це йдеться в порядку денному Ради, оприлюдненому на сайті парламенту.

Розгляд цих кадрових питань стоїть окремим блоком - 27-м і 28-м питаннями відповідно. Доповідатиме про них представник Президента України у ВР, народний депутат Ірина Луценко. Водночас у порядку денному не уточнюється, чи передбачає їх розгляд звіт нинішньої очільниці НБУ Валерії Гонтарєвої.

Разом з тим на початку ранкового пленарного засідання першим блоком питань у четвер депутати планують розгянути питання інформаційної політики, в якому пропонуються законопроекти 2702, 2702-1 і 2702-д "Про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами)", а також проект закону 6560 "Про внесення змін до Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації".

Після цього Рада збирається включити до порядку денного два проекти постанов - №7546 "Про звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв'язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в АР Крим та Севастополі" та #8064 "Про звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та звільнення політичних в'язнів - громадян України".

Далі парламентарії перейдуть до розгляду п'яти законопроектів "Про Вищий антикорупційний суд", зокрема президенського проекту №7440, який комітет з питань правової політики і правосуддя напередодні рекомендував ухвалити за основу, відхиливши при цьому альтернативні.

У першому читанні передбачається розгляд законопроекту "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".

Після цього Верховна Рада розглядатиме блок питань паливно-енергетичного комплексу, зокрема друге читання має пройти законопроект 3096-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі". Крім того, на повторний розгляд з пропозиціями Президента України виноситься закон України 5370 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України".

Читайте також: Президент проситиме Раду посилити відповідальність за купівлю голосів

Окрім того, порядком денним передбачено розгляд питань ратифікації - президентського законопроекту 0163 "Про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (повторне перше читання) та урядового 0175 "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про спільний контроль осіб, транспортних засобів, товарів та предметів у спільних пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон".

На повторне перше читання винесено законопроект 6256 "Про внесення змін до законів України "Про комітети Верховної Ради України" та "Про центральні органи виконавчої влади" щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств.

Як повідомляв Укрінформ, голова ВР Андрій Парубій під час Погоджувальної ради у понеділок, 26 лютого, заявив, що обрання нового голови Нацбанку є ключовим кадровим питанням цього пленарного тижня, і його розгляд за повною процедурою триватиме близько півтори години часу.

Валерія Гонтарева 10 травня 2017 року подала заяву про відставку з поста голови НБУ. Відтоді вона перебуває у відпустці. До призначення нового очільника НБУ керує регулятором перший заступник голови Яків Смолій.

18 січня Президент Петро Порошенко вніс до парламенту кандидатуру Смолія на посаду голови НБУ. Одночасно була зареєстрована постанова про звільнення Гонтаревої.

5 лютого Комітет Верховної Ради з питань фінансової і банківської діяльності рекомендував парламенту підтримати проекти постанови про призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України та про звільнення Валерії Гонтаревої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-