Президент сподівається на нову фінансову допомогу з Європи

Президент сподівається на нову фінансову допомогу з Європи

Укрінформ
Президент Петро Порошенко розраховує, що Європейська комісія на засіданні у середу затвердить нову програму надання макрофінансової допомоги для України.

Про це він сказав під час прес-конференції у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Європейська комісія має прийняти або вже прийняла рішення про запропонування нової програми макрофінансової допомоги Україні. Ми чекаємо новин зі Стокгольма. Я маю сподівання, щоб це відбулося саме сьогодні, не виключено, що під час нашої прес-конференції. Я впевнений, що все буде добре”, - зазначив Порошенко.

Читайте також: Порошенко пропонує “заякорити в Конституції” прагнення до ЄС і НАТО

Як відомо, наприкінці минулого року Європейська комісія заявила, що готова розглянути питання про подальшу макрофінансову допомогу Україні за умови активізації реформ.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого має ухвалити остаточне рішення у справі щодо контракту на транзит газу між російським "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України".

У транзитному спорі йдеться про недопостачання та недоплату за послуги транзиту в 2009-2016 роках. Як повідомляли у "Нафтогазі", транзитний контракт передбачає, що у разі зміни умов формування транзитних тарифів у Європі Україна має право вимагати перегляду тарифу. Після підписання контракту був прийнятий так званий Третій енергопакет, і умови формування транзитних тарифів в Європі суттєво змінилися. Тому "Нафтогаз" вимагає привести транзитний тариф у відповідність до європейських умов, натомість "Газпром" відмовляється переглядати тариф уже понад 5 років.

Читайте також: Нафтогаз vs Газпром: Стокгольм сьогодні визначить, хто кому платить

НАК також вимагає привести транзитний контракт у відповідність до європейського законодавства, яке Україна імплементувала у зв'язку з приєднанням до Енергетичного співтовариства.

У цій справі Нафтогаз вимагає стягнути з Газпрому 12,3 млрд дол., зустрічна вимога російської компанії - 0,007 млрд дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-