Кириленко: Варто приймати новий закон про українську мову

Кириленко: Варто приймати новий закон про українську мову

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко висловився за ухвалення нового закону про українську мову.

Про це він написав у Twitter.

"Ганебний "закон" Колесніченка-Ківалова скасовано вдруге! Тепер уже і Конституційним Судом! Не треба зупинятися - тепер слід приймати новий закон про українську мову! Який нарешті реалізує державний статус української мови, як це і передбачено Конституцією України! Це треба зробити!" - написав він.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний Суд 28 лютого визнав закон про "Про основи державної мовної політики" (так званий закон Ківалова-Колесніченка) таким, який не відповідає Конституції України.

Цей закон набув чинності у 2012 році. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

Читайте також: КСУ визнав неконституційним мовний закон Ківалова- Колесніченка

Ухвалення закону у 2012 році спричинило мітинги та акції протесту. Після набуття ним чинності низки обласних та місцевих рад визнали російську мову регіональною. Окрім того, регіональною у західних областях було визнано угорську мову, молдовську та румунську.

57 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з вимогою визнати "закон Ківалова-Колесніченка" неконституційним ще у 2014 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-