Гройсман закликає Раду ухвалити закони щодо децентралізації

Гройсман закликає Раду ухвалити закони щодо децентралізації

Децентралізація
Укрінформ
Подальша децентралізація владних повноважень та якісне виконання завдань реформи потребує належного законодавчого забезпечення, а ухвалення парламентом низки важливих законопроектів надасть реформі нового імпульсу.

Про це під час робочої наради з актуальних питань децентралізації сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє Урядовий портал.

"За 4 роки децентралізації в країні вона завжди знаходила підтримку в парламенті. За цей час навіть ті, хто не розумів важливості реформи чи не хотів розуміти, змінили свою позицію, побачивши результати реформи за короткий час, і стали її прибічниками. Закликаю народних депутатів України і зараз згуртуватися довкола важливих законопроектів реформи. Маємо спільно виправити ситуацію, коли потрібне законодавство наздоганяє розвиток територій, розвиток громад", - сказав керівник уряду.

За його словами, майже два десятки законопроектів з розвитку реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень, підвищення спроможності об’єднаних територіальних громад очікують свого розгляду та прийняття Верховною Радою. Кожен з них, за словами глави уряду, "є сполучною ланкою комплексної і основоположної реформи, від якості впровадження якої залежить ефективність змін у основних сферах життєдіяльності суспільства".

Серед пріоритетних він назвав законопроект, який визначить міста обласного значення як спроможні громади, що дозволить їм стати активними учасниками процесу добровільного об’єднання територіальних громад.

"Міста обласного значення є найменш активними у процесі об’єднання громад. Це неправильно. Вони є центрами економічної активності, і логічно, коли до них приєднаються довколишні громади. Ми пропонуємо для цього дієвий механізм: законодавчо визначаємо міста обласного значення спроможними громадами, і це, в свою чергу, дає змогу приєднатися до них громадам сіл і селищ без проведення до міської ради такої громади виборів, як це відбувається в інших об’єднаних громадах", - наголосив Прем'єр-міністр.

Читайте також: Гройсман: На розвиток регіонів цьогоріч виділили 11 мільярдів

Не менш важливим, за його словами, є урядовий законопроект "Про засади адміністративно-територіального устрою України". Він не передбачає змін чинного адміністративно-територіального устрою, а лише визначає порядок та процедуру проведення таких змін, дає змогу запровадити реєстр адміністративно-територіальних одиниць і визначає суб’єктів процесу вирішення питань адмінтерустрою.

Як повідомляв Укрінформ, на початку лютого Прем'єр-міністр назвав завершення реформи децентралізації одним із першочергових завдань. За його словами, для цього потрібно провести конституційні зміни, закріпити місцеве самоврядування на всіх рівнях, починаючи від громади і закінчуючи областями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-