Реінтеграція Донбасу: які права дає закон українським військовим

Реінтеграція Донбасу: які права дає закон українським військовим

Укрінформ
Силовики мають право у зонах безпеки АТО проникати в житлові приміщення та застосовувати зброю до правопорушників.

Про це йдеться в опублікованому 23 лютого в парламентській газеті "Голос України" законі.

Так, згідно з законом, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів та уповноважені законом особи, залучені до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, мають право "входити (проникати) в житлові та інші приміщення, на земельні ділянки, що належать громадянам, на територію та в приміщення підприємств, установ і організацій, перевіряти транспортні засоби".

Також вказані особи мають право використовувати із службовою метою засоби зв'язку і транспортні засоби, у тому числі спеціальні, що належать громадянам (за їхньою згодою), підприємствам, установам та організаціям, крім транспортних засобів дипломатичних, консульських та інших представництв іноземних держав та міжнародних організацій.

Законом надається право військовослужбовцям, працівникам правоохоронних органів та іншим уповноваженим особам застосовувати у разі крайньої необхідності зброю і спеціальні засоби до осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення чи інші дії, що перешкоджають виконанню законних вимог; затримувати і доставляти  таких осіб; перевіряти у громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів - затримувати їх для встановлення особи.

Крім того, уповноважені особи мають право здійснювати особистий огляд громадян, огляд речей, що при них знаходяться, транспортних засобів та речей, які ними перевозяться.

Читайте також: Окупація Донбасу не дає Росії жодних територіальних прав – закон

Законом також надається право правоохоронцям в зоні безпеки тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях та дорогах, не допускати транспортні засоби, громадян на окремі ділянки місцевості та об'єкти, виводити громадян з окремих ділянок місцевості та об'єктів, буксирувати транспортні засоби.

Як повідомляв Укрінформ, 18 січня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

Закон про реінтеграцію Донбасу набуває чинності з 24 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-