Суд закрив справу екс-міністра Колобова

Суд закрив справу екс-міністра Колобова

Укрінформ
Печерський районний суд задовольнив клопотання Генеральної прокуратури і звільнив від кримінальної відповідальності екс-міністра фінансів Юрія Колобова у зв'язку із закінченням строків давності.

Про це повідомляє "Судовий репортер".

"Рішення 21 лютого ухвалив суддя Володимир Карабань. Ухвала набуває законної сили протягом 7 днів з часу її проголошення, якщо не буде подано апеляцію", - йдеться в повідомленні.

Колобов брав участь у засіданні в режимі відеоконференції з Генерального консульства України в  Іспанії, в місті Барселона. Поряд з екс-міністром був представник Печерського суду і його адвокат Ігор Фомін. В Києві у суді обвинуваченого представляла адвокат Юлія Степаненко.

Колобов повідомив суду, що зареєстрований і проживає в місті Аліканте, Королівство Іспанія. Сказав, що зараз ніде не працює. Він підтвердив, що погоджується із клопотанням і йому відомі наслідки такого рішення, а саме звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав. Адвокати цю позицію підтримали.

Клопотання про звільнення Колобова від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності 7 грудня 2017 року подав заступник начальника відділу процесуального керівництва управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Генеральної прокуратури України Олексій Кувшинов. Він же представляв ГПУ в суді 21 лютого.

Від коментарів журналісту прокурор Кувшинов відмовився. "У нас коментує все прес-служба", - сказав він.

Читайте також: Луценко розповів, яких чиновників Януковича судитимуть цьогоріч

Юрій Колобов був міністром фінансів у період 28 лютого 2012 - 27 лютого 2014 років. Він проходив як підозрюваний у справі про розтрату 220 млн грн, виділених на побудову телекомунікаційної мережі спеціального призначення. Окрім нього, підозрюваними також є екс-президент Віктор Янукович, екс-прем’єр Микола Азаров і колишній перший віце-прем’єр і екс-голова Нацбанку Сергій Арбузов.

Перед закриттям справи Колобову інкримінували ч.2 ст.367 ККУ – службова недбалість. Строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за такий злочин становить 5 років.

Але щонайменше до серпня 2017 року Колобова підозрювали за ч.5 ст.191 ККУ – заволодіння державним майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, що призвело до матеріальної шкоди в особливо великих розмірах на суму 220 млн грн. Строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за такий злочин складає 10 років.

Перебіг давності у кримінальному провадженні зупиняється, якщо підозрюваний переховується від слідства або суду.

Суть первинної підозри Колобову полягала в тому, що в період з жовтня 2010 року по липень 2013 року він як міністр фінансів, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи всупереч інтересів служби та держави, умисно, з корисливих мотивів та в інтересах ТОВ «ЕСУ», організував фінансування за рахунок державного бюджету України виконання робіт з побудови виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення, які згідно до умов продажу пакета акцій ВАТ «Укртелеком» та договору купівлі-продажу від 11.03.2011 № КПП-582 покладено на ТОВ «ЕСУ», внаслідок чого заволодів майном - державними коштами на загальну суму 220 млн грн. 

Як відомо, Колобов виїхав з України у 2014 році і перебував у розшуку Інтерполу.

У 2015 він був затриманий іспанською поліцією, після чого готував документи для отримання політичного притулку в Іспанії.

18 січня 2016 року, газета «El Confidencial» повідомила, що іспанська поліція відмовилася видати Україні Колобова, оскільки вважає, що його справа має політичний характер.

3 квітня 2017 року Печерський суд не дав ГПУ дозволу на спеціальне (заочне) досудове розслідування стосовно Колобова, тому що він не перебуває у міжнародному розшуку.

Але у травні 2017 Апеляційний суд Києва такий дозвіл дав. Суд зіслався на перехідні положення КПК, які давали можливість до 15 квітня 2017 року проводити спеціальне досудове розслідування без оголошення підозрюваного у міждержавний та/або міжнародний розшук. Оскільки клопотання до суду першої інстанції надійшло до 15 квітня, то на думку Апеляційного суду, його необхідно задовольнити.

У серпні 2017 року Печерський суд за клопотанням адвокатів призначив Колобову судово-психологічну експертизу із застосуванням комп'ютерного поліграфу  в консульстві України на території Іспанії із залученням київського експерта.

Чим закінчилася експертиза у матеріалах суду на сказано, але прокуратура перекваліфікувала Колобову підозру із заволодіння і розтрати державних коштів на службову недбалість, а також подала клопотання про його звільнення від кримінальної відповідальності.

З жовтня 2013 року «Укртелеком» входить до групи СКМ Ріната Ахметова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-