Луценко розповів, яких чиновників Януковича судитимуть цьогоріч

Луценко розповів, яких чиновників Януковича судитимуть цьогоріч

Укрінформ
В українських судах цьогоріч розпочнуться слухання справ щодо колишніх міністра зборів і доходів Олександра Клименка, міністра юстиції Олександра Лавриновича, міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, а також розстрілів на Майдані.

Про це на брифінгу заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У справах Майдану законодавчі зміни, які дали нам можливість заочного засудження, показали певний прогрес. Зокрема, цього року в судах будуть такі справи: Клименка, в якій підозри вручені 46 особам, з них 27 очно. На цій справі дуже чітко видно, в чому сенс заочного засудження — наприклад у тому, що у цій справі накладено арешт на майно на понад 6 млрд. А якщо суд ухвалить обвинувальний вирок, то буде і конфіскація цих активів", - сказав Луценко.

За його словами, в найближчі дні також очікується рішення суду про можливість заочного засудження бізнесмена Сергія Курченка. "Тут збитки також сягають 2,8 млрд  - по банківській частині, 0,5 млрд - по бензиновій частині, 2 млрд по скрапленому газу. Як ви знаєте, в рамках  цієї справи вже проведена спецконфіскація футбольного клубу "Металіст", близько 220 млн доларів, Одеського нафтопереробного заводу та триває розгляд питання про Український медіахолдинг", - поінформував генпрокурор.

Він додав, що рішення суду очікується з січня 2017 року.

"Ми сподіваємося отримати відповідь від суду (про можливість заочного засудження – ред.), це відкриє нам можливість передачі в суд по суті і цієї справи", - сказав Луценко.

За його словами, на стадії ознайомлення з матеріалами перебуває справа Ставицького, "а отже, цього року розпочнеться заочний процес і над ним".

Генпрокурор розповів, що після отримання матеріалів відповідної справи із НАБУ планується "завершити досудове слідство і передати на заочний суд справу Укртелекому стосовно Януковича, Азарова та Арбузова".

Він підкреслив, що після завершення судового процесу щодо обвинувачення екс-президента Януковича у державній зраді також має розпочатися судовий розгляд справи "по заочному засудженню підозрюваних Януковича, Захарченка, Якименка, Коряка та інших посадовців за дії та накази, що призвели до насилля і розстрілів на Майдані".

Читайте також: У справі про розстріли на Майдані оголошені у розшук 102 особи – ГПУ

"Також на стадії ознайомлення з матеріалами і скоро перейде в очний суд справа Лавриновича за звинуваченням у замаху на державний устрій. Також, як ви знаєте, в суді активно слухається справа щодо сепаратизму пана Єфремова. Це основні справи, свідками яких українці будуть цього року у судових процесах”, - підсумував генпрокурор.

Як відомо, Януковичу, екс-прем'єр-міністру Миколі Азарову, колишньому першому віце-прем'єру Сергію Арбузову, екс-міністру фінансів Юрію Колобову та іншим особам повідомлено про підозру у кримінальному провадженні щодо незаконного виділення з держбюджету 220 млн грн та приватизації 92,7906% державного пакета акцій "Укртелекому" за заниженою на 1,6 мільярда гривень вартістю.

Наприкінці грудня 2017-го Печерський райсуд Києва заарештував корпоративні права, пакети акцій, частину майна, що належить групі компаній "Український Медіа Холдинг", кінцевим бенефіціаром якої є бізнесмен-утікач Сергій Курченко. Правоохоронними органами внесено клопотання до Генерального секретаріату Інтерполу про оголошення Курченка у міжнародний розшук.

Екс-міністру юстиції Лавриновичу інкримінують вчинення злочину за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій). За версією слідства, у 2010 році Лавринович, в обхід голосування у парламенті, дав дозвіл на офіційне опублікування Конституції попередньої редакції, яка розширила повноваження президента. У прокуратурі кваліфікували цей факт як захоплення влади.

Колишнього депутата від фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова обвинувачують в організації захоплення будівлі Луганської ОДА; у пособництві в захопленні Управління СБУ в Луганській області; у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України; в організаційному сприянні створенню та діяльності угруповання "ЛНР"; державній зраді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-