Наришкін у 2014 році дзвонив і погрожував збройним вторгненням - Турчинов

Наришкін у 2014 році дзвонив і погрожував збройним вторгненням - Турчинов

Укрінформ
Під час засідання РНБО України 28 лютого голова Державної думи РФ Сергій Наришкін подзвонив тодішньому в.о. Президента України Олександру Турчинову та погрожував збройним вторгненням в Україну.

Про це заявив сам Турчинов, нині секретар РНБО України, під час допиту у справі про держзраду Віктора Януковича в Оболонському райсуді Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Під час засідання РНБО мені повідомили, що телефонує голова російської Держдуми Наришкін. Я зробив перерву і переговорив з паном Наришкіним. Він повідомив, що Російська Федерація визнає мене тільки як легітимного голову Верховної Ради, але РФ принципово не визнає мої повноваження як в.о. Президента. Вони вважають, що ми силою захопили владу. Вони підкреслили (через нього, через Наришкіна), що легітимним президентом вони вважають Януковича. І саме від нього готові сприймати будь-яку інформацію і мати сполучення з Україною. В той же час Наришкін почав, я так розумію, за дорученням Путіна, погрожувати, що у випадку, коли загинуть російськомовні люди, російські громадяни, військові, вони мають потенціал, здатний знищити і нову українську владу. Фактично йшлося про вторгнення з боку РФ", – зазначив Турчинов.

Читайте також: Турчинов каже, що про початок агресії РФ дізнався лише вранці 27 лютого

За його словами, він вказав Наришкіну, що росіянин порушують всі міжнародні угоди і не мають жодних підстав - ні політичних ні юридичних - для перебування російських військових на території України.

“На що Наришкін відповів, що будуть і політичні і юридичні підстави. Він мав на увазі, що наступного дня парламент Росії прийняв рішення щодо дозволу Путіну вводити війська в Україну, а політичними підставами, на які натякав Наришкін, було, безумовно, звернення Януковича щодо введення таких військ”, - зазначив Турчинов.

Як повідомлялося, Оболонський районний суд 29 червня 2017 року ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-