Лукашенко переконує, що альтернативи

Лукашенко переконує, що альтернативи "Мінську" немає

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про своє бажання зберегти Мінськ як переговорний майданчик для Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Сході України.

Про це Лукашенко сказав 13 лютого на засіданні Ради безпеки Республіки Білорусь.

"Вважаю, що попри різні і досить несподівані заяви (для громадськості, можливо, несподівані, для мене - цілком очікувані заяви), реальної альтернативи цьому переговорному майданчику сьогодні не існує", - заявив президент Білорусі.

За його словами, він "із тривогою" сприймає розвиток ситуації у найближчого південного сусіда. "Білорусь продовжує забезпечувати необхідні умови для проведення регулярних засідань тристоронньої контактної групи. У 2017 році відбулося майже тридцять таких зустрічей", - сказав Лукашенко.

Разом із тим, у ході засідання Ради безпеки президент РБ вказав на "особливе значення стратегічного партнерства "Білорусі із Росією, яка у результаті збройної агресії окупувала частину території України. За його словами, Білорусь є "основним форпостом, у тому числі і Російської Федерації, на західному напрямку".

"Тому у цьому відношенні нам дуже серйозно, принаймні, після президентських виборів у Росії, потрібно подумати і ухвалювати рішення. Нам потрібно дуже серйозно не просто модернізувати наші збройні сили, а треба вдосконалювати і більш активно пристосовувати до можливих бойових дій. Можливих. На основі досвіду ведення воєн і конфліктів у нинішній час", - заявив Лукашенко.

Він також вказав на те, що попри "різні домисли, інформаційний галас", спільні із РФ стратегічні військові навчання "Захід-2017" пройшли "рівно і спокійно". Хоча, додав білоруський президент, "висвітлення навчань "Захід-2017" у ЗМІ спочатку було організовано незадовільно".

Як повідомлялося, 18 січня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв за підсумками засідання РБ ООН заявив, що президент США Дональд Трамп пропонує перенести переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі з Мінська до іншого міста. За словами Назарбаєва, одним з нових місць проведення переговорів може бути Казахстан. Разом з тим, територія Білорусі стає небезпечною і для перебування українських громадян. Зокрема, 24 серпня у Гомелі зник 19-річний син офіцера Держприкордонслужби України Павло Гриб. Пізніше стало відомо, що його викрали російські спецслужби і перевезли до слідчого ізолятора у Краснодарі (Росія).

25 жовтня у Мінську був затриманий власкор "UA Українське Радіо" у Білорусі громадянин України Павло Шаройко. Йому висунуте звинувачення у "шпигунстві".

15 листопада у Білорусі спецслужби затримали голову правління ПАТ "Завод обважнювачів" Олександра Скибу, якого звинуватили у даванні хабара.

Раніше 14 листопада 2017 року Білорусь голосувала проти оновленої резолюції комітету Генасамблеї ООН щодо ситуації із правами людини у окупованому Криму. Перший заступник Голови ВР, учасник гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко назвала це голосування Мінська "ножем у спину" і таким, що суперечить заявам Білорусі про нейтральність у російсько-українському конфлікті на Донбасі.

Читайте також: Лукашенко посилив охорону на кордоні з Україною

Також 20 вересня 2017 року завершилася активна фаза стратегічних російсько-білоруських навчань "Захід-2017", на останньому етапі яких було відпрацьоване умовне завдання масованого ракетно-ядерного удару. За даними Генштабу ЗСУ, після навчань Росія залишила у Білорусі частину підрозділів і військової техніки, хоча обіцяла їх вивести.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-