Приватні адвокати Януковича пропустили 15 судових засідань - прокурори

Приватні адвокати Януковича пропустили 15 судових засідань - прокурори

Укрінформ
Дозвіл Печерського райсуду на спецрозслідування відносно екс-президента Віктора Януковича у справі розстрілів на Майдані 18-20 лютого 2014 року ГПУ отримала без процесуальних порушень.

Про це заявили представники держобвинувачення у цій справі - прокурори Департаменту спецрозслідувань  Денис Іванов і Яніс Сімонов під час брифінгу 12 лютого, повідомляє Укрінформ.

"Ми вважаємо, що отримали відповідне рішення без процесуальних порушень із забезпеченням права на захист Януковича", - сказав Сімонов.

Прокурор Іванов розповів, що суд залучив до захисту екс-президента державного адвоката, оскільки захисники  Януковича із адвокатського об'єднання "Аверлекс" не з'явилися  на судове засідання 11 грудня 2017 року. При цьому він зауважив, що платні адвокати не обмежувалися у правах на захист колишнього президента, і їм надсилалися повідомлення про час та місце судових засідань.

"З 11 грудня по 7 лютого захисники Януковича з адвокатського об'єднання "Аверлекс" пропустили 15 судових засідань. Кожного разу вони були поінформовані про місце і час розгляду справи. До адвокатського об'єднання "Аверлекс" входить 12 адвокатів, тому в них була можливість з'явитися на судове засідання", - вважає Іванов.

Він розповів, що адвокати згодом пояснили свою відсутність на судових засіданнях дорученням Януковича про те, що він обмежує повноваження щодо його захисту адвокатського об'єднання "Аверлекс" лише оскарженням ухвали від 11 грудня 2017 року про залучення до справи державного адвоката.

"На підставі цього доручення 15 судових засідань було пропущено через нібито поважну причину... Тому є незрозумілою і такою, що не відповідає дійсності, інформація, яка підноситься суспільству та розповсюджується адвокатами, про те, що їх нібито викинули з процесу. Їх підозрюваний Янукович, за їхніми ж словами, обмежив у виконанні повноважень", - пояснив Іванов.

У свою чергу прокурор Сімонов розповів, що під час судового засідання 7 лютого поточного року з'явився адвокат Олександр Горошинський з правовим дорученням від Януковича на його захист у цій справі. Прокурор пояснив, що оголосив відвід Горошинському через те, що він є адвокатом двох колишніх "беркутівців" - Павла Аброськіна і Олександра Маринченка у справі щодо розстрілів 20 лютого 2014 року. "Я заявив про відвід через конфлікт інтересів. Він хотів надати правову допомогу Януковичу, який у цьому провадженні є підозрюваним", - зазначив Сімонов.

Після задоволення клопотання прокурора про відвід адвоката Горошинського у судове засідання 7 лютого з'явилася представник "Аверлекс" Ольга Просянюк, яка, за свідченням прокурора, заявила, що це адвокатське об'єднання представлятиме інтереси Януковича.

Читайте також: Розстріл Майдану: ГПУ назвала нюанси у сцецрозслідуванні щодо Януковича

"Ми зазначили, що цей представник не може бути присутнім у зв'язку з тим, що вся компанія "Аверлекс" самим Януковичем була обмежена в повноваженнях. Після цього з боку Просянюк та Горошинського почав здійснюватися тиск на державного адвоката. Головуючий у справі декілька разів зробив зауваження, щоб вони не порушували порядок. Вони не відреагували, і суддя забажав, щоб охорона їх вивела із зали суду. Ніякого застосування сили не було. Судове засідання продовжилося", - розповів Сімонов. Того дня суд ухвалив рішення, яким дозволив спеціальне досудове розслідування відносно екс-президента Януковича у справі про розстріли на Майдані у період з 18 по 20 лютого 2014 року, нагадав прокурор.

Як повідомлялося, Печерський райсуд столиці 7 лютого поточного року дозволив заочне досудове розслідування щодо екс-президента Віктора Януковича, екс-глави Служби безпеки Олександра Якименка та екс-першого заступника глави СБУ Володимира Тоцького у справі щодо розстрілів на Майдані 18-20 лютого 2014 року. Наразі фігуранти справи знаходяться у розшуку, ухиляються від суду і слідства.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що судовий процес стосовно розстрілів протестувальників на Майдані 18-20 лютого почнеться після завершення судового процесу про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-