Польща очікує на візит Розенка попри ухвалений

Польща очікує на візит Розенка попри ухвалений "історичний" закон - Гопко

Укрінформ
У Польщі сподіваються на продовження діалогу з Україною і очікують на візит віце-прем'єр-міністра Павла Розенка 16 лютого, незважаючи на ухвалений закон про Інститут національної пам'яті.

Про це голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко сказала журналістам у кулуарах ВР, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли був представник Польщі, був дуже короткий виступ, що польська сторона очікує, що незважаючи на ухвалені закони діалог надалі триватиме і що 16 лютого український віце-прем'єр Розенко поїде на перемовини, які стосуватимуться культурних та історичних питань, всупереч тому, що було ухвалено польським Сенатом і Сеймом", - зазначила Гопко.

За її словами, нещодавно відбулася зустріч із послами ряду країн, зокрема і з представником РП, стосовно ухвалення у Польщі закону, яким запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів".

Читайте також: Рада засудила польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

Раніше, 17 січня, посол України в Польщі Андрій Дещиця повідомив, що дипломати готують зустріч Розенка і міністра культури та нацспадщини Польщі Пьотра Глинського, які опікуються питаннями історичних місць у своїх країнах.

Як відомо, 26 січня Сейм та 1 лютого Сенат Польщі ухвалили зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування усіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності чи спільної відповідальності за злочини нацистів в роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" в роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Читайте також: Дуда підписав закон про заборону "бандеризму"

6 лютого президент РП Анджей Дуда заявив, що підпише цей закон і направить його у Конституційний суд, щоб той дав оцінку, чи не суперечить закон статті Основного закону про свободу висловлювань, а також для оцінки положень карного характеру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-