В Антикорупційному суді мають бути готові до

В Антикорупційному суді мають бути готові до "незручних питань" - Холодницький

Укрінформ
Щонайменше дві сотні справ вже чекають на розгляд в антикорупційному суді, але коли він запрацює, ще неможливо точно сказати.

Про це в інтерв’ю Укрінформу за результатами візиту до Страсбурга розповів керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

«Це як мінімум сотня справ, які вже є в різних судах України. В цьому році, як перспектива, очікуємо, що до суду (антикорупційного – ред.) буде спрямовано ще не менше 100 справ, в яких процесуальне керівництво здійснювала САП. І це вже 200. А я ще не сказав про ті провадження, щодо яких слідство триває, і де без слідчих суддів не обійтись. Антикорупційний суд чекає багато роботи», - сказав Холодницький.

Щодо створення самого суду, він має «реалістично-песимістичний» прогноз.

«Просто, бачу, як все розвивається. Зараз січень уже закінчується, лютий скоро, а ми досі маємо законопроект лише на початку стадії обговорення. Якщо прогнозувати, що закон проголосують у березні-квітні, то слід розуміти, що створити і, щоб він почав діяти, – це дві різні речі», - сказав очільник САП.

Серед тих питань, які потрібно буде вирішувати щонайперше, вважає Холодницький, це питання матеріально-технічного забезпечення діяльності та відбір суддів. 

Читайте також: Луценко сказав, як уникнути перетворення Антикорупційного суду на "закриту касту"

«Важливим є питання матеріально-технічного забезпечення діяльності цього суду, як і будь-якої новоствореної інституції. Це, як було при створенні НАБУ і САП – починали з голих стін і пустих приміщень. Тим більше існують конкурсні засади для відбору суддів. Я ж бачу по конкурсах на посади антикорупційних прокурорів – як люди проходять, що з трьохсот кандидатів на сім посад ми обрали лише чотирьох», - додав прокурор.

За його словами, люди, які претендують на посади в цьому суді, повинні бути готовими до викликів, незручних питань, зокрема, готові дати відповідь на питання про своє майно.

«Бо судити за незаконне збагачення, маючи злитки золота, наприклад, буде якось неправильно. Натомість держава їм пропонує високі зарплати», - пояснив Холодницький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-