Луценко бачить два варіанти Антикорупційного суду: президентський і

Луценко бачить два варіанти Антикорупційного суду: президентський і "дещо швидший"

Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що створення Антикорупційного суду в Україні є вимушеним кроком, як реакція на складну ситуацію в українських судах.

Про це він сказав в інтерв'ю Deutsche Welle, коментуючи поданий Президентом законопроект про Антикорупційний суд.

"Створення Антикорупційного суду є вимушеним кроком. Це - реакція на дуже важку ситуацію в нинішніх українських судах. У нас навіть фізично не вистачає суддів. НАБУ зараз обслуговує два судді. ГПУ обслуговує чотири судді. Резонансні справи тривають роками й роками. Тому створення нового суду з нових суддів є правильним рішенням", - зазначив Луценко.

За його словами, на даний час у питанні створення Антикорупційного суду він особисто бачить два варіанти розвитку подій: запропонований Президентом варіант, аби усі корупціонери категорії "А" - від голови сільради до найвищих посадових осіб - були предметом розгляду Антикорупційного суду, незалежно від того, який орган досудового слідства виявив злочин, або створити суд спеціально для справ НАБУ у кількості не менше 50 суддів. 

Читайте також: Луценко сказав, як уникнути перетворення Антикорупційного суду на "закриту касту"

"Я особисто вважаю, що є інша можливість: створити суд спеціально для НАБУ у кількості не менше 50 суддів - це моя принципова позиція, бо ми потребуємо впевненості у незалежності та чесності суду. Чесність гарантується через конкурс, незалежність - через численність. Аби двох-трьох-п'ятьох суддів не зробили залежними. Така система може обслуговувати, як мінімум, перші кілька років, виключно НАБУ. Коли стане ясно, що їхніх справ недостатньо для такої кількості суддів, можна буде підключити Державне бюро розслідувань, яке зараз створюється. Я думаю, це компромісний варіант", - пояснив Луценко.

Втім він зауважив, що і перший, і другий варіант можуть давати результат, хоча другий, на його переконання,- дещо швидший і надійніший. 

Однак рішення, зазначив Генпрокурор, в будь-якому разі ухвалюватиме парламент, тому консультації треба вести саме з народними депутатами. "Зрештою, рішення будуть ухвалювати люди в парламенті. Сьогодні, коли мене запитували про це, я щиро рекомендував європейським колегам почати діалог з політиками напряму. Якщо для цього потрібні консультації, ми готові до них долучитися", - сказав Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-