Україна може повернути конфісковані у Латвії

Україна може повернути конфісковані у Латвії "гроші Януковича" - ГПУ

Укрінформ
Конфісковані у бюджет Латвії 50 мільйонів доларів, що належали оточенню екс-президента Януковича, можуть бути повернуті Україні відповідно до міжнародних конвенцій.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна має можливості згідно з міжнародними конвенціями повернути ці кошти. Уряди наших країн, вище керівництво може домовитись про їх повернення. Це питання може бути вирішене через рішення латвійського парламенту. Але я прошу бути дуже акуратними - може бути вирішено, а може і ні. Це їх добра воля", - наголосив Луценко, закликавши не робити "жодних сенсацій" з цього.

Генпрокурор підкреслив, що і Україна, і Латвія мають власні правові позиції, наразі тривають переговори.

Він нагадав, що Латвія не отримала відповіді на запитання щодо злочинного походження цих коштів, і тому, керуючись своїм законодавством, конфіскувала 50 мільйонів доларів у доход національного бюджету.

Читайте також: “Гроші Януковича” пішли на сотні ракетних комплексів

Луценко також зауважив, що це рішення у Латвії не оскаржував ніхто, зокрема й представники офшорних компаній. "Ніхто його не оскаржував. Бо всі знають у Латвії, що в країні неможливі маніпуляції та спекуляції, які можуть зашкодити їх національним інтересам", - підкреслив генпрокурор.

Як повідомлялося, у Латвії 50 млн євро на рахунках українських чиновників-втікачів часів Януковича були визнані незаконно набутими і вилучені на користь латвійської держскарбниці. Ці кошти були конфісковані у рамках спеціальної процедури, без кримінального вироку.

Згодом генеральний прокурор Латвії під час переговорів з делегацією ГПУ висловив готовність обговорити можливість повернення в Україну або розподілу коштів, конфіскованих з рахунків екс-посадовців часів Януковича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-