Саакашвілі заявив, що не піде на допит в СБУ

Саакашвілі заявив, що не піде на допит в СБУ

Оновлено
Укрінформ
Екс-голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі заявив, що не піде на допит у Службу безпеки України, оскільки вважає, що повістка складена з порушенням Кримінального процесуального кодексу України.

Про це він сказав журналістам під будівлею СБУ на Аскольдовому провулку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відбулося порушення 245 статті КПК України... Вони порушують правила: запрошувати підозрювану чи обвинувачену особу для здійснення одночасно двох слідчих дій заборонено Кримінальним процесуальним кодексом України», - сказав Саакашвілі і додав, що на допит СБУ він сьогодні не піде.

Адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький пояснив, що сьогодні згідно з повісткою мали відбутися дві процесуальні слідчі дії: допит та отримання зразків для експертизи.

«Ми вважаємо, що ці слідчі дії одночасно не мають права проходити. Про це вказано у кримінально-процесуальному законодавстві. Також слідчий не вказав, які саме зразки будуть відбиратися для майбутньої експертизи від Саакашвілі», - сказав адвокат.

Він додав, що тепер просить СБУ роз'єднати і перенести ці слідчі дії, і на кожну слідчу дію направити повістку для Саакашвілі. 

«Тобто ми готові окремо прийти на допит, а також просимо надіслати нам повістку на окрему слідчу дію - отримання зразків для експертизи. Ми вважаємо, що тільки в такий спосіб будуть виконані вимоги КПК. Ми зареєстрували клопотання про перенесення слідчих дій у зв'язку з незаконним поєднанням окремих слідчих дій в один день за одною повісткою», - сказав адвокат.

Читайте також: Голландці готові дати тимчасовий дозвіл на проживання Саакашвілі

Під будівлею, де розташований ізолятор тимчасового тримання СБУ, також зібралося близько 30 прихильників Саакашвілі, деякі одягнуті в камуфляж.

Як повідомляв Укрінформ, 18 грудня Саакашвілі, прийшовши на допит до Генеральної прокуратури, заявив, що його справу має розглядати СБУ, і лише тоді він даватиме свідчення.

22 грудня Саакашвілі чекали на допиті у Службі безпеки України, проте адвокати політика направили до СБУ звернення з проханням перенести його допит у зв'язку з розглядом апеляційної скарги Генпрокуратури в Апеляційному суді Києва.

Саакашвілі, позбавлений українського громадянства у липні 2017 року, був затриманий 5 грудня у Києві у рамках кримінальної справи про сприяння учасникам злочинних організацій та приховання їх злочинної діяльності.

11 грудня Печерський районний суд відпустив Саакашвілі на час розслідування, не обравши йому жодного запобіжного заходу.

15 грудня Генеральна прокуратура подала скаргу до Апеляційного суду Києва на відмову попередньої судової інстанції відправити Саакашвілі під домашній арешт.

На засіданні 22 грудня Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарги на 3 січня.

Фото Данііла Шамкіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-