Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Не менш важливо, аніж боротьба з корупцією – аби люди відчули зміни

Не менш важливо, аніж боротьба з корупцією – аби люди відчули зміни

Блоги
Укрінформ
Візит у США. Заплановано багато зустрічей, будуть і питання внутрішньої ситуації, роботи ВР, боротьби з корупцією

Ранковий капучіно в Борисполі. На пару днів відлітаю в США.

Заплановано багато зустрічей, усвідомлюю, що, окрім ключових тем безпекової й гуманітарної ситуації на Донбасі й у Криму, роботи мінських груп, ситуації з заручниками (навіть у ці дні відрядження дистанційно координуватиму наші з СБУ й іншими структурами спільні дії, щоб все відбулося), будуть і питання внутрішньої ситуації, роботи ВР, боротьби з корупцією.

Обміняємося з партнерами думками щодо зовнішнішніх і внутрішніх викликів і загроз. На Донбасі – загострення безпекової ситуації, режим тиші порушується набагато частіше, аніж у вересні. Дай Бог, щоб усе склалося, і всі наші зусилля для звільнення заручників дали результат – це моя найбільша відповідальність на найближчі дні й тижні. Щодо внутрішньої ситуації: шаную право на мирний протест кожного українця, за це ми й боролися в 2004 і 2014 роках. Але при цьому кожному важливо шанувати Украіну й її закони.

Так само підтримую створення нормальних умов для незалежної роботи всіх антикорупційних і силових структур. Їх діяльність має бути незалежна від політиків і політиканів, влади і неурядового сектора також. І незаангажована, без спроб втягувати в політику на тому чи іншому боці. ВР прийняла необхідне законодавство, в бюджеті на 2018 рік закладене необхідне фінансування для нормальної роботи цих структур. Також я впевнена, що ще до кінця нинішньої сесії ВР (тобто, до кінця січня 2018) ми приймемо, бодай в першому читанні, закон про Антикорупційний суд і про Військовий суд (це не менш актуально, враховуючи війну і те, що військові діють в особливих умовах, тож їхні діі, якщо виникають порушення, мають розглядатися спеціальним судом, враховуючи реальну ситуацію). 

При цьому я вважаю ключовими викликами для України безпекову ситуацію, економічну ситуацію (людям важко живеться, саме це впливає на протестні настрої, потрібно зосередитися на зростанні економіки. Тому, наприклад, важливо прийняти закон про приватизацію, й зосередитися на законах по дерегуляції, мати політичну волю на приватизацію землі. А от "купуй українське" – це не про економіку. І ще одна ключова тема, про яку несправедливо говорять набагато менше, аніж про боротьбу з корупцією (в т.ч. і ГО чомусь менше уваги приділяють цій темі) – це права людини. Мені здається, ВР так само має приділити більше уваги блоку питань прав людини. Це не менш важливо, аніж боротьба з корупцією – аби люди відчули зміни.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-