Відносини з Україною мають спиратися на історичну правду - прем'єр Польщі

Відносини з Україною мають спиратися на історичну правду - прем'єр Польщі

Укрінформ
Українсько-польські відносини мають спиратися на історичну правду. 

Про це заявив новопризначений прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в ефірі телеканалу Trwam.

“Ми не відмовимося від історичної правди, я, без сумніву, не відступлю від неї. Вважаю, що майбутні відносини з Україною можна будувати виключно на правді, а велику і брутальну кривду, які заподіяно у ті часи, жодним чином не можна применшувати”, - сказав Моравецький.

Він зауважив, що його матір, яка родом зі Станіславова (нині Івано-Франківськ - ред.), багато розповідала йому про те, що діялося на Волині, і про “геноцид” поляків. 

За його словами, пам'ятники “злочинцям”, які встановлюються в Україні, є “цвяхом до непорозуміння між нашими народами”.

Торкаючись питання біженців до Європи, Моравецький заявив, що Польща прийняла “велику кількість, зокрема і біженців з України, де триває війна”.

“ЄС цього не помічає, Єврокомісія не бачить там цієї страшної війни, а там загинули тисячі людей за останні три з половиною років. Завдяки прийому українських біженців ми допомагаємо розрядити напружену ситуацію на східному фланзі ЄС”, - сказав новообраний польський прем’єр.

Він додав, що Варшава пояснюватиме партнерам в Євросоюзі, що цей аспект також потрібно брати до уваги. 

Як повідомляв Укрінформ, президент Польщі Анджей Дуда в п’ятницю, 8 грудня, прийняв відставку Беати Шидло і доручив Моравецькому сформувати новий уряд. 

Читайте також: Варшава має повернутися до ролі опікуна країн "нової Європи" – Туск

Наразі в Польщі перебуває від півмільйона до мільйона трудових мігрантів з України. 

За статистичною інформацією Управління з питань іноземців Польщі, у період з 1 січня по 12 листопада цього року 56 громадян України отримали статус біженця в Польщі, 298-ми особам відмовлено у наданні цього статусу, а у випадку 228-ми осіб провадження припинено. Водночас 153 громадянам України надано статус так званої додаткової охорони в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-