Ситуація з Саакашвілі не варта міжнародної уваги - Порошенко

Ситуація з Саакашвілі не варта міжнародної уваги - Порошенко

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко вважає, що ситуація навколо екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі не варта міжнародної уваги. 

Про це він сказав на спільній із Президентом Литви Далею Грібаускайте прес-конференції у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Взагалі, якщо ми оцінюємо ситуацію з Саакашвілі, вона не варта міжнародної уваги, бо є конкретні злочини, які були втілені, і ми маємо забезпечити, перше, прозорість слідства, друге -  абсолютну відкритість, неупередженість слідчих органів, прозорий ефективний неупереджений суд. Це те, що ми маємо гарантувати як незалежна держава», - заявив Порошенко.

Він зауважив, «якщо хтось, хто звинувачується, тікає  з-під варти або порушує закон, або незаконно перетинає кордон - за це має бути відповідальність, але вона ніяк не має бути пов'язана з будь-якою політичною діяльністю тої чи іншої особи».

«Якщо хтось незаконно перетинає кордон, це неправильно. Має бути відповідальність. Якщо хтось,  і я сам був шокований цієї інформацією, фінансується країною-агресором, або її спецслужбами, або її олігархами, для того, щоб підривати соціальний спокій і стабільність у державі, за це також є кримінальна відповідальність», -  наголосив Президент.

Водночас Президент не виключає, «що слідство може звернутися щодо додаткової експертизи в тому числі й до міжнародних організацій». 

«Це підвищить довіру до цих документів. І я зацікавлений у тому, щоб процес був максимально прозорий: хоч Саакашвілі, хоч Порошенко, хоч Симоненко, хоч будь-хто інший», -  зазначив Президент. 

Він також заперечив взаємозв'язок ситуації навколо Саакашвілі з позбавленням останнього громадянства України.  

«Друга позиція щодо того, що це пов'язано з позбавленням громадянства: ні», -  заявив глава держави. 

У демократичній державі, наголосив він, «це рішення оскаржується в суді, наводяться обгрунтування».

«Якщо не влаштовують національні суди, для того є Європейський суд з прав людини. Україна абсолютно системно дотримується принципів виконання всіх рішень ЄСПЛ. І в даному випадку є правова процедура, якої будь-який громадянин, в тому числі й Саакашвілі, має дотримуватися. Якщо він порушує цю процедуру, якщо він тікає від слідства -  це підриває довіру до нього, і я нещасливий від цього», -  зауважив Порошенко.

Читайте також: Під Радою - дві сотні прихильників Саакашвілі та півсотні силовиків

Сакашвілі має відповісти слідству і суспільству на ті звинувачення, які на сьогодні проти нього висунуті, вважає Президент. 

«Якщо він не відповідає, це лише свідчить про обгрунтованість цих звинувачень. Моя позиція: я не втручаюся в цю справу, я жодного разу не проявив і не буду проявляти жодної цікавості. Ми маємо забезпечити об'єктивне, справедливе, неупереджене слідство, об'єктивний, справедливий і неупереджений суд. Оце я можу і  маю гарантувати», - наголосив Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-