ГПУ та СБУ - Держдепу: наш «плюс» на усі ваші «мінуси»

ГПУ та СБУ - Держдепу: наш «плюс» на усі ваші «мінуси»

Аналітика
Укрінформ
Вже двадцять шість років в українській політиці є речі важливіші за національні інтереси

Державний департамент Сполучених Штатів Америки зробив заяву з приводу ситуації в Україні навколо Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Ключова слова заяви: «Останні події в Україні, включаючи зрив розслідування корупції на високому рівні, арешт співробітників НАБУ, захоплення секретних досьє НАБУ викликають занепокоєння щодо зобов'язань України боротися з корупцією». І далі: «Вони (ці події – ред.) підривають довіру громадськості і підривають міжнародну підтримку України». Мабуть, щоб посилити враження від на українських можновладців, до заяви вміщено пряму мову державного секретаря США Рекса Тіллерсона: «Немає сенсу боротися за тіло України на Донбасі, якщо її душа буде втрачена в корупції. Антикорупційні інституції потребують підтримки, фінансування і захисту».

Отже, у США засумнівалися, чи справді українська влада хоче долати корупцію. І натякають (фактично ж – прямо говорять) на можливість втрати Україною міжнародної підтримки. Що означає втрата міжнародної підтримки – не дадуть грошей, припинять іншу допомогу (приміром, українській армії), скасують частину санкцій проти Росії, взагалі перестануть захищати Україну перед Росією – тут варіантів багато, але всі вони, зрозуміло, неприємні, а деякі – катастрофічні.

Ті, хто в українській владі має повноваження ухвалювати рішення про жорстку протидію НАБУ, грубо кажучи - про наджорсткий, безпрецедентний, «наїзд» на бюро («зрив розслідування корупції на високому рівні, арешт співробітників НАБУ, захоплення секретних досьє НАБУ») – не могли не знати, що реакція Вашингтона буде різко негативною.

Те, що наше НАБУ значною мірою дітище США - в тому сенсі, що американці як доклали багато зусиль, аби його створити, так і постійно підтримували й захищали його від тиску «конкурентів» з Генпрокуратури, - це ні для кого секретом не було. І раніше посольство США в Україні не приховувало, що уважно відстежує ситуацію навколо НАБУ, і договір про співробітництво НАБУ уклало з американським ФБР. І раніше, коли траплялися публічні сварки-суперечки між НАБУ та ГПУ, американці (головним чином – посольство США) були своєрідними посередниками, аби їх примирити, а також робили заяви на підтримку НАБУ. Однак такий рівень підтримки НАБУ – офіційна заява державного департаменту США – вперше. Відповідно, наслідки також цілком можуть бути не такі, як раніше. Повторимо – неприємні, а деякі катастрофічні.

Звідси питання: якщо очевидно, що наша влада за «наїзд» на НАБУ отримає цілу купу всіляких «мінусів» від американців, тоді заради якого «плюса» вона наважилася на ці «мінуси»?

Директор НАБУ Артем Ситник і генпрокурор України Юрій Луценко
Директор НАБУ Артем Ситник і Генпрокурор України Юрій Луценко

Власне, теоретично може бути лише два «плюси». Перший: влада вважає, що принцип неухильного дотримання закону (в даному випадку – НАБУ у боротьбі з корупцією) є важливішим за будь-які ризики втрати міжнародної підтримки, в тому числі з боку найпотужнішої держави світу – США. Другий: діяльність НАБУ загрожує якомусь такому недекларованому інтересу влади, який переважає навіть її безумовну потребу у міжнародній підтримці. Кожен може вибирати, який з «плюсів» він вважає ймовірнішим.

Щодо першого, то тут все ясно: Генпрокурор Луценко публічно і детально роз’яснив, чому не можна боротися з корупцією так, як бореться НАБУ. Щодо другого, то таким «плюсом» може бути лише сама влада, точніше – загроза її втрати. Тому що наші політики зі втратою влади втрачають й усі інтереси на кшталт потреби міжнародної підтримки для країни, бо тоді за цю підтримку відповідають, за посадою, вже інші люди. А якщо владу утримати, то усі інші інтереси, в тому числі міжнародну підтримку, можна з часом поновити, можливо – в іншій формі. Звідси висновок (відповідь): діяльність Національного антикорупційного бюро, точніше – якісь його конкретні дії у даний момент, загрожували втратою влади деяким людям, які достатньо впливові у державному апараті, щоб задіяти проти НАБУ Генпрокуратуру та Службу безпеки. Причому, загроза була настільки сильною і такою, що могла реалізуватися досить швидко, що потреба її негайного усунення переважила будь-які супутні «мінуси».

Україні знову доведеться «випливати» з цього виру інтересів еліти. Вже двадцять шість років так.

Юрій Сандул, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-