Комітет Ради погодив усі правки до законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Комітет Ради погодив усі правки до законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Оновлено
Укрінформ
Комітет ВР з питань нацбезпеки і оборони погодив усі правки до законопроекту про реінтеграцію Донбасу.

Комітет рекомендуватиме депутатам ухвалити законопроект № 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" в цілому.

Таке рішення було прийнято у п’ятницю на засіданні Комітету, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Комітет погодив, зокрема, спірні правки до ст.10 законопроекту, додавши до неї окремий абзац. У ньому йдеться про права військовослужбовців, працівників правоохоронних органів та осіб, які залучаються до здійснення заходів для забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях відповідно до Конституції і законодавства України. Таких працівників, які мають забезпечувати нацбезпеку і оборону в районах, прилеглих до бойових дій, згідно з узгодженими правками, повинен визначати керівник Генерального штабу за поданням командувача Об’єднаних Збройних сил. 

Як зазначив голова Комітету Сергій Пашинський, мета цього законопроекту – оптимізувати застосування Збройних сил, тому що за нинішнім законодавством керує АТО перший заступник голови СБУ. "Але це неправильно, тому що 90 відсотків сил і засобів, що використовуються на лінії розмежування – це сили і засоби ЗСУ. Це законно, але не зовсім ефективно. Саме тому, щоб зняти це протиріччя, Президент України і подав цей законопроект, щоб врегулювати це питання", - сказав він. 

За словами Пашинського, законопроект про реінтеграцію Донбасу - це «не піар-акція, він має практичне застосування», а тому без цієї погодженої статті в ньому б не було сенсу. 

Комітет також затвердив останній абзац ст. 2 законопроекту у такій редакції: "Особи, які беруть участь у збройній агресії РФ або залучені до участі в окупаційній адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність за діяння, які порушують норми міжнародного гуманітарного права". 

Секретар Комітету Іван Вінник підкреслив, що норма у колишній редакції дозволяла притягати до відповідальності "навіть вчителів, які змушені сьогодні працювати на окупованих територіях у школах". Саме тому вирішили змінити дану норму: тепер вчителі не підпадають під її дію, адже вони не порушують гуманітарне право. 

"Таким чином, всі цивільні особи, які не вчиняють військових злочинів, вони не можуть бути притягнені до відповідальності. Ті, хто стріляє в українців – тут зрозуміло", - зазначив Вінник. 

За словами секретаря комітету, із прикінцевих положень вилучені згадки про надання статусу учасника АТО, а у разі ухвалення даного законопроекту відповідні зміни до законодавства готуватимуть окремо. 

Рішення рекомендувати Раді прийняти узгоджений законопроект в цілому підтримали 9 членів Комітету, 1 утримався. Представники від фракції «Самопомочі» не взяли участь у засіданні Комітету. 

Читайте також: В Україні змінюється ставлення до переселенців - "Крымская диаспора"

Як повідомляв Укрінформ, 4 жовтня Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект № 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях". 

6 жовтня парламент проголосував за нього в першому читанні, виключивши, зокрема, частину першу статті 7, в якій згадувались Мінські угоди, за наполяганням опозиційних фракцій. 

Відповідно до тексту законопроекту тимчасова окупація частини території України стала одним із наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України. 

У проекті закону Президент пропонує схвалити, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України. Крім того, планується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав. 

До другого читання в законопроект включили також дату початку окупації української території - 20 лютого 2014 року, а по всьому тексту законопроекту додано положення з приводу окупації Криму. 

Читайте також: Миротворці мають бути на всій території окупованого Донбасу - Мітчелл

При цьому виключається в документі не тільки згадка про Мінські угоди, а й норми, які містять відсилання до Мінських домовленостей. 

У текст законопроекту до другого читання включили також зобов'язання країни-окупанта повністю забезпечувати окуповані території та правку про верифікацію указом Президента факту звільнення українських територій від окупації. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-