На сайті Президента оприлюднили Указ про призначення суддів Верховного суду

На сайті Президента оприлюднили Указ про призначення суддів Верховного суду

Укрінформ
На сайті Президента України оприлюднено Указ про призначення суддів Верховного суду.

Відповідно до цього документа глава держави призначив 113 нових суддів ВС.

Як зазначено в Указі, Президент призначив суддів відповідно до ч. 5 ст. 126, ч. 1 ст. 128 Конституції України та ст 80 і 81 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Документ датовано 10 листопада 2017 року.

Згідно з Указом Президент призначив на посади суддів ВС у Касаційний адміністративний суд 28 осіб, у Касаційний господарський суд - 29 суддів, у Касаційний кримінальний суд - 28 суддів і у Касаційний цивільний суд - 28 суддів.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 11 листопада, відбулась урочиста церемонія складення присяги новими суддями Верховного Суду. У церемонії взяв участь Президент України Петро Порошенко. Він наголосив, що новий Верховний суд вперше сформований на основі конкурсу - безпрецедентного та унікального, відкритого і прозорого. Кожний четвертий суддя оновленого Верховного суду, за його словами, адвокат чи науковець, і вони матимуть шанс побудувати нову систему правосуддя в Україні, керуючись українськими законами та європейськими стандартами.

Вища рада правосуддя протягом 14-25 вересня 2017 року розглянула 120 матеріалів щодо внесення подання Президентові про призначення на посади суддів Касаційного господарського, Касаційного адміністративного, Касаційного кримінального, Касаційного цивільного судів у складі Верховного суду.

29 вересня 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові про призначення 111 кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного суду. Водночас ВРП відклала розгляд матеріалів щодо семи кандидатів на посади суддів ВС. Причинами цього стали нерозглянуті дисциплінарні провадження стосовно чинних суддів; наявність дисциплінарних скарг, які потребують перевірки до вирішення питання призначення кандидатів на посади; надходження звернень щодо кандидата, які потребували додаткового вивчення.

Під час засідання 9 листопада ВРП розглянула питання щодо внесення подання Президентові про призначення ще трьох суддів. Таким чином, станом на 9 листопада ВРП ухвалила рішення внести подання Президентові про призначення 114 кандидатів на посади суддів ВС.

Однак, як повідомляли окремі ЗМІ, кандидат на посаду судді ВС Сергій Слинько начебто подав заяву на ім'я Президента з проханням відстрочити своє призначення. Його прохання мотивується бажанням кандидата "уникнути будь-яких сумнівів щодо його кандидатури".

Читайте також: Порошенко - новим суддям ВСУ: Поверніть людям віру у справедливість

Зокрема, Слинько ініціював перевірку законності його дій як судді у кримінальній справі, що має суспільний резонанс, про звільнення з-під варти особи в 2003 році. Йдеться про судовий процес над генералом Олексієм Пукачем, засудженим за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-