Рада ухвалила медреформу

Рада ухвалила медреформу

Фото
Укрінформ
Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому урядовий законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» з урахуванням зачитаного під стенограму переліку поправок до тексту проекту закону.

За прийняття відповідного законопроекту №6327 проголосувало 240 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перед тим, як поставити на голосування прийняття законопроекту в цілому, ВР врахувала ряд поправок, номери яких були зачитані заступником голови Комітету з питань охорони здоров'я Іриною Сисоєнко. За підтвердження цих поправок проголосувало 229 депутатів.

Засідання Верховної Ради України / Фото: Владислав Мусієнко, Володимир Тарасов, Укрінформ

У ході голосування член Комітету Сергій Березенко зачитав поправку, згідно з якою передбачається дворічний перехідний період нової системи фінансування на первинній ланці.

"Ми прийшли до компромісу з Кабміном, що ми отримуємо ще до двох років перехідного періоду, коли первинна ланка може фінсуватися і за рахунок субвенції, і за новою моделлю"

Даним законопроектом передбачається з 1 січня 2018 року початок зміни моделі фінансування системи охорони здоров’я в Україні на первинній ланці. Оплата за надану медичну послугу пацієнту за єдиним тарифом на вторинній та третинній ланці буде впроваджуватися з 2019 року. До 2020 року вся система охорони здоров’я перейде на прямі оплати від Національної служби здоров’я України лікарям та медичним установам усіх напрямків спеціалізації.

Читайте також: Медреформа дозволить підвищити зарплати лікарів до 18 тисяч - Корчинська

Так, парламент передбачив створення центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері організації фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів, здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені у встановленому порядку територіальні органи.

Реформа передбачає у межах державного гарантованого пакета надання державою пацієнтам оплату за рахунок коштів Державного бюджету України в обсязі, встановленому законом, необхідних медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням: екстреної медичної допомоги; первинної медичної допомоги; вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги; третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; паліативної допомоги, медичної реабілітації, меддопомоги дітям до 16 років, а також супроводженням вагітності і пологів.

Відповідно до законопроекту для всієї території України будуть встановлені єдині тарифи оплати медичних послуг і препаратів, які будуть надаватися за програмою медичних гарантій. Отримувати оплату за медобслуговування пацієнтів будуть установи охорони здоров'я і фізичні особи-підприємці, які укладуть відповідні договори з Національною службою здоров'я. У тариф закладається оплата праці медичних працівників не менша за 250% середньої заробітної плати в Україні за липень року, що передує року, в якому буде застосовуватися тариф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-