Антикорупційний суд, а не палата – Венеціанська комісія дала свій висновок

Антикорупційний суд, а не палата – Венеціанська комісія дала свій висновок

Укрінформ
Призначення суддів Антикорупційного суду в Україні не повинно суперечити Конституції нашої держави.

Про це йдеться у висновку Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії), оприлюдненому 10 жовтня.

У своєму висновку Венеційська комісія привітала нещодавні заяви Президента України щодо невідкладної потреби у створенні незалежного «спеціального антикорупційного судового органу», який має бути сформований на конкурсній основі з числа суддів з бездоганною репутацією та відповідно до стандартів Ради Європи та Венеційської комісії.

Комісія відзначила доцільність створення Вищого спеціалізованого антикорупційного суду, як це передбачено Законом України «Про судоустрій та статус суддів». При цьому комісія відзначила й ряд недоліків законопроекту № 6011, який зараз перебуває на розгляді Верховної Ради. Зокрема, занепокоєння експертів викликали положення про повернення до політичних механізмів призначення суддів.

У своєму висновку експерти Венеційської комісії звернули особливу увагу на необхідність «запровадження додаткових захисних механізмів для забезпечення незалежної процедури призначення суддів від виконавчої та законодавчої влади». 

«Той факт, що члени комісії призначаються політичними особами чи установами (Президентом, Верховною Радою та міністром юстиції (як це пропонується у законопроекті № 6011 – ред.) дає привід для занепокоєння. Це може підривати процес деполітизації судової системи», - йдеться у висновку. Нещодавні поправки до Конституції України (щодо правосуддя) та Закону України «Про судоустрій та статус суддів» виключили законодавчу та виконавчу владу (міністра юстиції) з процедури призначення суддів, яка зараз проводиться органами суддівського врядування (Вищою радою правосуддя та Вищою кваліфікаційною комісією суддів).

При цьому Венеційська комісія в своєму висновку наголошує, що призначення антикорупційних суддів повинно відбуватися з відхиленням від загальної процедури - не більше, ніж це є необхідним з урахуванням специфіки такого суду.

Венеційська комісія визнає: певні відхилення від загальних правил для суддів та судів можуть бути прийнятними, з урахуванням «спеціальних викликів для України у боротьбі з корупцією на найвищих рівнях». Водночас «відхилення від загальних правил повинні бути обмежені». Необхідно докласти зусиль для уникнення можливого враження, що антикорупційні судді відрізняються або є привілейованим класом суддів, або що вони призначаються за процедурою, яка не визначена особливістю цих судів.

Водночас Венеційська комісія зазначає, що участь міжнародних експертів у доборі суддів можлива, але «з урахуванням принципу суверенітету України».

Експерти комісії звертають увагу, що «спеціальні правила для антикорупційних судів та суддів (включаючи їх призначення та статус), які відрізняються від загальних положень визначених Законом України «Про судоустрій та статус суддів», повинні бути обмежені до необхідного рівня для забезпечення ефективної роботи».

Водночас експерти наголошують, що останню крапку в питанні конституційності закону ставитиме Конституційний суд України, і при ухваленні відповідного закону потрібно «зменшити ризик визнання закону неконституційним» порівняно з законопроектами, що зараз перебувають на розгляді Верховної Ради України.

Читайте також: ЄС обіцяє допомогти Україні з відбором до Антикорупційного суду

Як відомо, 10 жовтня Венеційська комісія оприлюднила свій висновок щодо законопроектів про антикорупційні суди, які були направлені до комісії Головою Верховної Ради України для проведення експертизи щодо відповідності внесених до парламенту законопроектів стандартам Ради Європи. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-