Порошенко: Ми не могли не посилити роль української мови у школі

Порошенко: Ми не могли не посилити роль української мови у школі

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко переконаний у необхідності посилювати роль української мови в освіті, залишаючи при цьому вільний простір для розвитку мов, якими говорять громадяни України.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з працівниками освіти у Києві у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звичайно, ми не могли не посилити роль української мови в освіті. Про що тут дискутувати? Людина, яка закінчує українську школу, має вміти говорити українською мовою", - заявив Президент, нагадавши про вже ухвалені закони про мовні квоти на радіо та телебаченні, а також очікуваний закон про захист української мови у сфері послуг.

Глава держави закликав вчителів підвищувати престиж мови не лише на уроках, але й у спілкуванні з дітьми на перервах і у виховному процесі: "Щоб діти бачили, що українська для вас це не суха норма закону, а живий засіб повсякденного спілкування".

Водночас Порошенко вказав на те, що підписуючи один за одним закони, які підтримують українську мову, він пильно стежить і стежитиме "за тим, щоби залишався широкий простір для вільного використання інших мов, якими говорять громадяни України". "Україна демонструвала й надалі демонструватиме таке ставлення до прав національних меншин, яке повністю відповідає нашим міжнародним зобов'язанням, перебуває в гармонії з європейськими стандартами", - підкреслив він.

Читайте також: Новий закон про освіту надає свободу вибору учням — Порошенко

Як повідомлялося, 28 вересня в Україні набуває чинності закон "Про освіту", який був прийнятий Верховною Радою 5 вересня і підписаний Президентом 25 вересня.

Закон, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти. Документ передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року і зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин будуть починати вчитися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливо викладання також на ній однієї чи кількох дисциплін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-