"Блакитні каски" по-путінськи можуть обернутися визнанням кордонів ОРДЛО – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Заява глави МЗС Німеччини про те, що згода Росії на введення "блакитних касок" на Донбас може стати першим кроком для ослаблення санкцій, продиктована передвиборчими мотивами, так само як і "ініціатива" Путіна.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив експерт Німецького товариства зовнішньої політики Штефан Майстер.

"Зігмар Габріель відразу заговорив про послаблення санкцій, що слід віднести на рахунок виборчої кампанії в Німеччині та бажання частини СДПН і німецького населення поліпшити відносини з Росією", - сказав Майстер.

При цьому він вказав, що Міністерство закордонних справ чітко висловилося: для цього повинні бути виконані певні умови, які укладені в Мінських угодах, включаючи повністю функціонуюче перемир'я.

Водночас заява президента РФ Володимира Путіна про згоду на введення на схід України миротворців ООН також, цілком можливо, продиктована наближенням передвиборчої кампанії в самій Росії. "Незрозуміло, чому Путін зараз вніс цю пропозицію, можливо, він хоче представити себе як міжнародного посередника, в тому числі і з видом на майбутні вибори в Росії", - міркує експерт.

Він нагадує, що ідея миротворчої місії ООН існує вже досить давно, але цю російську пропозицію можна розглядати як привід, щоб серйозно обговорити створення реального перемир'я.

Читайте також: Україна довела до відома генсека ООН позицію щодо миротворців на Донбасі

Майстер вказав на дві проблемні речі: сепаратисти, згідно з російською концепції, повинні бути включені у врегулювання питання і, отже, в такому разі це означатиме їх визнання на міжнародній арені. Те, що Москва пропонує розмістити війська виключно на лінії зіткнення, а не на всій окупованій території аж до кордону з Росією, також призвело б де-факто до міжнародного визнання контактної лінії в якості кордону, а тим самим і зміцненню статус-кво. Саме цього домагається Путін, але ні те, ні інше не є прийнятним для України, зазначає співрозмовник агентства.

Майстер наголошує, що федеральний уряд Німеччини дуже серйозно сприймає пропозицію, однак вимагає дотримуватися чітких правил, в тому числі, про розміщення миротворчих військ на всій території.

Він також вважає, що Захід включиться в процес лише тоді, коли Москва і Київ вирішать всі спірні питання між собою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-