Послання Президента до Верховної Ради - головні тези

Послання Президента до Верховної Ради - головні тези

Фото, відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням.

Ми вибралися із прірви, але лише один неправильний крок може повернути нас назад

Про це сказав Президент України Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище країни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ясно й чітко бачимо далеку поки що вершину, яку маємо підкорити, – це наша велика мета. Та ми все ще близько до урвища, можемо схибити і оступитися. Один лише неправильний крок - і ми знову внизу. Це – наш головний ризик», - заявив Порошенко. 

“За підсумками поточного року зростання прогнозується на рівні 1,8%. Ми очікуємо прискорення зростання економіки до 4% у 2020-му”, - сказав глава держави. За його словами, ВВП зростає вже шість кварталів поспіль - після чотирнадцяти кварталів падіння.

Крім того, Порошенко нагадав, що минулого тижня агентство Moody’s підвищило кредитний рейтинг України.

Президент переконаний, що цьому зростанню економіки сприяли жорсткі антикризові кроки, макрофінансова стабілізація, зниження податкового навантаження на бізнес, дерегуляція, відкриття нових зовнішніх ринків та інші заходи.

У першому півріччі рівень експорту українських товарів до країн Євросоюзу зріс майже на 23%. 

«Днями набрала чинності Угода про асоціацію. Завдяки тому, що Євросоюз ще позаминулого року погодився на тимчасове її застосування, ми вже можемо тішитися такими попередніми її підсумками, як зростання нашого експорту до Євросоюзу», - сказав глава держави.

На його думку, це свідчить про початок процесу інтеграції української економіки до ринку Євросоюзу, а разом із запровадженням безвізового режиму - про зміну наших геополітичних та цивілізаційних координат.

Президент виступає за зміну умов транзиту російського газу до Європи з тим, щоб Європейський Союз купував газ на кордоні України з Росією, а не на західному кордоні України з ЄС, як це відбувається зараз.

“Ми очікуємо на рішення Стокгольмського арбітражу за позовом Нафтогазу до Газпрому з питань транзиту. У зв’язку з тим, що контракт завершується у 2019 році, наше завдання за допомогою Євросоюзу добитися революційної зміни в організації транзиту. А саме – щоби російський газ європейці купували не на західному, а східному кордоні України. А Україна якісні транзитні послуги надавала не Росії, а Євросоюзу”, - сказав він.

Місцеві бюджети зростають у два з половиною рази: із 69 мільярдів гривень у 2014 році до 170 мільярдів, запланованих на поточний рік.

«Зміни на місцях навряд чи би стали можливими без однієї з ключових наших реформ – децентралізації... Частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті країни наближається до 50%, і, швидше за все, подолає цей рубіж», - сказав Порошенко. За його прогнозом, загальний обсяг місцевих бюджетів перевищить розмір державного.

Президент Петро Порошенко не виключив, що може ініціювати референдум з питань приєднання України до ЄС і НАТО.

“Опитування громадської думки показують, що більшість українців підтримують і вступ до Євросоюзу, і приєднання до НАТО.  Я не виключаю, що ініціюю в належний час відповідний референдум, щоби продемонструвати волю українського народу. Усім: і нашим друзям, і агресивній сусідці, і всім українським політикам, щоб за будь-яких політичних розкладів нікому з них не закортіло ревізувати цей курс і звернути на манівці”, - сказав глава держави.

"Курс на ЄС та НАТО – очевидний і незворотний.  Що нам треба, так це обрати найкоротший маршрут,  засоби пересування і оптимальну швидкість. Я з цього приводу готовий до дискусії з політиками, експертами, міжнародними партнерами і всім суспільством, і послання (сьогонішнє -ред) – лише  початок такої розмови", - сказав Порошенко.

Подальшими кроками України після набуття чинності Угоди про асоціацію з Європейським Союзом є асоціація із Шенгенською зоною, приєднання до Митного союзу ЄС, Енергетичного союзу ЄС, Спільного авіаційного простору та Єдиного цифрового ринку.

На його думку, реалізація цих ініціатив фактично перетворить східні кордони України на східні кордони Євросоюзу ще до того, як країна де-юре приєднається до ЄС. Також глава держави переконаний, що внаслідок такої стратегії Україна максимально наблизиться до критеріїв членства в Євросоюзі. 

Українське суспільство незадоволене рівнем життям і владою, і це велика проблема.

«Проблеми потребують більшої уваги, ніж досягнення. Факт залишається фактом: суспільство незадоволене життям і владою. В умовах зовнішньої агресії та економічної кризи, гірких втрат і чималих матеріальних збитків відчуття справедливості загострене як ніколи. Люди неначе оголеним нервом реагують на щонайменшу неправду», - сказав Порошенко.

За його словами, внаслідок війни в Україні різко впав рівень життя. Люди вважають: тим, що вони це витримали, поставилися до труднощів із розумінням, народ сумлінно виконує свою частину суспільного договору. Та цього не можна сказати про "верхи", які згідно з поширеною  думкою на вівтар спільної перемоги поклали надто мало і не забезпечили зримих змін, підкреслив Президент.   

Уряд має віднайти можливість трансформувати нинішнє незначне підвищення ВВП у прискорений розвиток і впевнене піднесення, бо українці чекають від влади насамперед поліпшення добробуту.

"Уряд має знайти можливості сьогоднішнє мляве пожвавлення ВВП трансформувати в його прискорений і впевнений підйом - у те, що зветься сталим розвитком. Тому, крім таких важливих реформ, як пенсійна, охорони здоров'я, освітня, необхідні рішення, що сприятимуть залученню інвестицій та економічному зростанню темпами, які дадуть змогу нам скорочувати відставання від більш розвинених країн", - сказав Порошенко. 

Водночас, додав він, як передумову слід утримати макроекономічну стабільність і виконувати програму МВФ, без якої Україна виявиться вкрай уразливою, особливо з урахуванням того, що на 2019 рік припадає пік виплат за зовнішніми зобов'язаннями.  

Верховна Рада має активно попрацювати над реформами до наступних виборів у країні.

«Приблизно за рік країна зануриться у виборчу кампанію. Навесні 2019 - президентські вибори, восени того ж року – парламентські. Це означає, що у нас залишився лише рік для того, щоб активно попрацювати над реформами», - зазначив Порошенко. 

Як зазначив глава держави, три роки тому він вважав, що реформ хочуть всі, але помилився. «Противники змін є повсюдно. Чимало їх розсілося на різних гілках влади і у фешенебельних бізнес-офісах... Але не тільки. В кожній системі: правоохоронній, освітній, медичній тощо – зверху й донизу - є великі й впливові групи, яких влаштовує статус кво», - сказав Президент.

Також він закликав усі політичні сили, в тому числі й опозицію, не розхитувати ситуацію в Україні: «Закликаю всі партії - як представлені у Верховній Раді, так і позапарламентські - у жорсткій внутрішньополітичній боротьбі, властивій будь-якій демократії, зважувати на ті надзвичайно складні зовнішні обставини, в яких ми будуємо європейську Україну. Хочете боротися проти Президента, чи уряду, чи більшості – на те ви й опозиція. Але Україну не розхитуйте».

Можливість позачергових виборів Президент виключає але закликав ВР оновити склад ЦВК. "Моя позиція незмінна: все має відбутися у визначені Конституцією терміни"

Разом з тим він ствердив: “Я ніколи не погоджуся з пропозиціями забрати у людей право обирати Президента і віддати його парламенту. Обсяг повноважень глави держави також має бути достатнім для ефективного виконання функцій Верховного Головнокомандувача”.

Президент пообіцяв “не витискувати” з Верховної Ради земельну реформу, але закликав народних депутатів ухвалити закони, які б зняли побоювання людей щодо питань продажу сільськогосподарської землі.

“Я не збираюся витискувати із Верховної Ради земельну реформу. Але прошу ухвалити - хоча б усно, в умі і в серці, - політичне рішення на її користь, прийняти такі закони, які знімуть всі фобії, наявні на цю тему в суспільстві і серед народних депутатів, які врахують всі застереження та виставлять всі запобіжники, які назвуть чітку дату старту, навіть хай це буде і не сьогодні”, - зазначив глава держави.

За його словами, громадську думку українців щодо земельної реформи наразі сформували популісти.

Щорічне послання президента у Верховній Раді/ Фото Михайла Палінчака

Популісти доволі переконливі, поки не зазирнеш у їхні декларації

"Одним із найбільш небезпечних став виклик популізму. Популісти неначе вправні кухарі збивають вершки на хвилі об'єктивного невдоволення людей", - сказав Порошенко.  

Він зазначив, що декомунізація не знищила попиту на комуністичну ідеологію класової ненависті, більш  того, цей попит об'єктивно посилився внаслідок соціально-економічної кризи і поглиблення розриву між багатими та бідними.

Водночас Президент попросив Раду проголосувати за скасування е-декларацій для громадських активістів. 

«В липні я вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про скасування електронного декларування для громадських активістів і прошу його підтримати. Щоб справа не виглядала так, ніби Президент хороший, а депутати не дуже, готовий визнати, що запровадження декларування для цієї групи було нашою спільною помилкою, а помилки – треба виправляти», - сказав Порошенко.

Президент Петро Порошенко ветуватиме будь-які законодавчі ініціативи, якщо вони будуть спрямовані на послаблення боротьби з корупцією. 

«Чи то спроби скасувати або зробити непублічним електронне декларування, чи то намагання "підчистити" антидискримінаційні поправки до Трудового кодексу, чи то зменшення повноважень НАБУ або НАЗК, ... чи будь-що інше, що ставитиме під загрозу безвіз як одне із наших досягнень, – без вагань ветуватиму такі ініціативи», - заявив Порошенко.

Водночас він визнав, що коли йшлося про ухвалення відверто некомфортних для народних депутатів рішень, як-от публічне електронне декларування статків і доходів, народні депутати, за словами Президента, проявили здатність приносити власні інтереси в жертву загальнонаціональним. Також він підкреслив, що Верховна Рада цього скликання встановила абсолютний рекорд із результативних голосувань щодо позбавлення недоторканності народних депутатів.

Президент наголосив, що корупція залишається великою проблемою.

«Найболючіше і найскладніше питання – це питання боротьби з корупцією. Якщо говорити мовою Інтернету та соціальних мереж, тут важко поставити хештег «перемога», але й клеймити питання хештегом «зрада» – теж неправильно», - сказав Порошенко.

Президент закликав народних депутатів якнайшвидше внести зміни до Конституції, які скасують недоторканність.

«Закликаю, - як ви, напевно, і очікували - внести, нарешті, зміни до Конституції, які скасують недоторканність. Щоб полегшити для вас прийняття цього рішення, щоб у вас не було відчуття, що воно якимось чином спрямоване проти вас, – пропоную ухвалити його із уведенням в дію з 1 січня 2020 року, для депутатів вже нової Верховної Ради», - сказав Порошенко.

Також він заявив, що не захищатиме жодну особу зі своєї команди, до якої  правоохоронці матимуть обгрунтовані претензії. 

«Відчуваю питання у повітрі – це повною мірою стосується і так званих друзів Президента. Ні у кого із своєї команди, у разі обгрунтованих претензій правоохоронців, адвокатом працювати не збираюся! І таким взагалі не місце в моїй команді», - заявив глава держави.

Створення в Україні спеціального антикорупційного судового органу Порошенко назвав  невідкладним питанням.  І заявив про необхідність обрати до 20 листопада керівника Державного бюро розслідувань.

Україна поки не бачить жодних ознак готовності Росії відступити з Донбасу і піти з Криму, навпаки з'являєтсья дедалі більше доказів підготовки до наступальної війни континентального масштабу, заявив Президент.

Він зазначив, що під виглядом "стратегічних командно-штабних навчань" не виключається створення нових ударних угруповань російських військ для вторгнення на територію України. "Сім тисяч платформ із солдатами та технікою наблизилися чи наближаються до наших кордонів... І жодних гарантій, що по завершенні маневрів це все повернеться з Білорусі до Росії", - зауважив Глава держави. 

У цьому контексті він нагадав, що у 2014 році під прикриттям нібито забезпечення безпеки Олімпіади в Сочі Росія розгорнула угруповання для проведення спецоперації із захоплення Криму, а в другій половині липня 2008 року, коли проходили навчання "Кавказ-2008",  російські війська, що залучалися до маневрів, замість того, щоб із полігонів повернутися до пунктів постійної дислокації, напали на Грузію.   А також зазначив, що теперішні навчання значно масштабніші. 

Головна ж причина відсутності прогресу у вирішенні ситуації на Донбасі – це повний брак політичної волі у Кремля виконувати власні зобов’язання”, - зазначив Порошенко.

«Російські мережі були і залишаються інструментами спецоперацій російських спецслужб у неоголошеній війні проти України. Тому будемо й надалі за ними пильно стежити і скорочувати їхню присутність», - додав Порошенко.

За його словами, внаслідок запроваджених санкцій проти компаній, які адмініструють російські пошукові системи та соціальні мережі, російські сайти випали із десятки найбільш відвідуваних веб-ресурсів в Україні. 

"Українська сторона готова до предметної розмови з членами Ради Безпеки ООН (щодо розгортання на всій території Донбасу миротворчої місії ООН - ред.)", - сказав Порошенко. 

Він додав, що ця дискусія має включати певні принципові елементи. Зокрема, українська сторона виступає за розгортання повноцінної миротворчої місії ООН на Донбасі для забезпечення тривалого миру в окремих районах Донецької і Луганської областей, причому майбутня місія ООН має бути розміщена на всій тимчасово окупованій території, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону. У ній виключається участь представників країни-агресора та сторони конфлікту, а про узгодження з бойовиками параметрів майбутньої місії ООН не може бути й мови, заявив Президент. 

"Робота над згаданою ініціативою жодним чином не є підставою для скасування існуючих міжнародних санкцій проти Росії. Вони мають залишатися чинними до повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України через виконання Мінських домовленостей", - наголосив Порошенко.  

За його словами, зрозуміло, що домовитися стосовно параметрів миротворчої місії буде надзвичайно складно. 

"Завершується робота над законопроектом про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України. Найближчим часом він буде оприлюднений і винесений на обговорення в Україні і серед наших партнерів. Українська громадськість матиме можливість його ретельно вивчити. Вирішальне слово буде за вами, шановні народні депутати", - сказав Порошенко. 

Президент зазначив, що, згідно із даними соціологічного опитування, проведеного на початку літа, суспільство втомилося від війни. "Більшість - 56% - підтримують курс на повернення тимчасово окупованих територій дипломатичним шляхом", - підкреслив Порошенко. 

Стосовно питання повернення Криму, то глава держави зауважив, що Україна не може вибити Росію звідти силою і та не піде з півострова сама. "Але ми можемо створити умови, коли Крим стане для Москви непідйомним тягарем. Так злодій іноді викидає вкрадене, коли воно починає йому пекти", - зазначив Порошенко.

У цьому контексті він нагадав, що Україна використовує для цього інструменти міжнародного права, санкції, міжнародні суди й арбітражі, різноманітні міжнародні платформи і моніторингові механізми - починаючи від ООН і закінчуючи ЮНЕСКО. 

"Притягнення Російської Федерації до міжнародно правової відповідальності є довготривалим процесом. Та ми змусимо Росію відповідати мовою права за свої дії на території України", - переконаний Президент.

Порошенко обіцяє у 2018 році підвищити виплати для військовослужбовців-контрактників

“Минулого року я прийняв дуже непросте, небезпечне, але дуже правильне рішення – повністю відійти від мобілізації. Основу нашого війська складають військовослужбовці, які добровільно прийшли в армію за контрактом. Протягом 2016 року було прийнято на службу понад 69 тисяч осіб. Цього року, станом на вчора, - ще 25 тисяч”, - сказав Глава держави. Порошенко запевнив, що наступного року будуть підвищуватися грошові виплати для них залежно від ступеня ризику та складності завдань. 

Разом з тим він нагадав, що у 2014–2015 роках було проведено шість хвиль мобілізації, через які пройшли близько 200 тисяч громадян.

Правоохоронні органи мають узяти на особливий контроль дорожнє будівництво, аби запобігти розкраданню коштів, які наступного року буде виділено у безпрецедентному обсязі.

«У 2014 році було відремонтовано лише 102 кілометри доріг, цього року план – 3300... Безпрецедентне збільшення асигнувань може загрожувати так само багаторазовим зростанням масштабів розкрадання», - сказав Порошенко.

ІТ-сфера є однією з ключових для економіки України, і її потрібно активніше розвивати. 

«У нас теж є можливість схопити за хвіст свою жар-птицю! ІТ-сфера – одна з ключових для економіки України», - сказав Порошенко.

Він нагадав, що в Україні налічується понад 100 тисяч ІТ-фахівців. При цьому 13 українських ІТ-компаній увійшли до ТОП-100 найкращих аутсорсингових фірм світу, а експорт ІТ-послуг у 2016 році становив понад 3% ВВП. 

Про ренесанс українського кіно «говорити зарано. Але те, що процес його відродження розпочато – очевидно. Минулого року на екрани вийшло 30 українських фільмів – рекорд за часи незалежності», - сказав глава держави. За його словами, цього року очікується 39 кінопрем’єр, із яких 19 фільмів створені за державної підтримки.  "В першу чергу маємо підтримувати кінострічки патріотичного спрямування", - вважає глава держави.

Визнання української автокефалії не спричинить ані виникнення державної церкви, ані заборону інших православних церков в Україні, запевнив Президент.

“Очікуване нами визнання української автокефалії Вселенським Патріархом жодним чином не означатиме ані появи державної церкви, ані заборони на діяльність в Україні інших православних конфесій. Кожен громадянин України сам і лише сам обирав, обирає і обиратиме віру і церкву”, - наголосив Глава держави.

Влада послідовно наповнює конкретним змістом державний статус української мови, і на черзі  проект, який гарантує українській мові повноправну присутність у сфері послуг. 

«Перші результати квотування української мови на радіо ми вже чуємо», - зауважив Порошенко. Як це спрацює на телебаченні – невдовзі побачимо, додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-