Їхав на побачення, а потрапив до лап ФСБ

Їхав на побачення, а потрапив до лап ФСБ

Аналітика
Укрінформ
Цинічне викрадення в Білорусі 19-річного Павла Гриба – усім українським парубкам наука

Зникнення Павла Гриба, сина колишнього прикордонника Ігоря Гриба, який займається створенням капеланської служби в силових органах, знову показало усю підступність нашого ворога. Батько стверджує, що російські спецслужби банально викрали хлопця в Білорусі, виманивши його з України під виглядом зустрічі з дівчиною, з якою він познайомився в інтернеті. Увесь цинізм полягає в тому, що ФСБшники таким чином забезпечують потрібну інформаційну картинку напередодні російсько-білоруських військових навчань Захід-2017. Які ж навчання без «реальних» диверсантів і терористів? Тому, шановні, співвітчизники, майте це на увазі, подорожуючи у приватних справах у сусідні держави. Особливе нагадування українським активістам. Знайомлячись з кимось в інтернеті будьте уважні і обережні, за привабливою «аватаркою» і милою розмовою може цілком виявитися безлика, але вкрай небезпечна російська спецслужба.

Для путінських спецслужб усі активні українці - «терористи»

Цинізму російським спецслужбам ніколи не бракувало. І цього разу теж. Колишній прикордонник Ігор Гриб, повідомив, що спецслужби Росії викрали його сина Павла під час відвідин Білорусі. Про це він написав у Facebоok.

"24 серпня 2017 року мій син Павло (19 років) поїхав до міста Гомель на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах, без особистого знайомства, спочатку в VK, а потім в Скайп, яка з його слів, мала приїхати на зустріч з Російської Федерації", – написав батько.

Він зазначає, що за домовленістю Павло мав повернутись в той же день. Коли на наступний день він не повернувся, батько поїхав до Гомеля на його пошуки і там з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 КК РФ (терористичний акт). А ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю м. Сочі. За словами батька, молодий хлопець мав патріотичну позицію, але за станом здоров’я безпосередньої участі в активних діях - в АТО чи деінде, не брав.

Білоруські прикордонники на запит батька про сина зробили вигляд, що нічого не знають. В той же час українська прикордонна служба підтвердила інформацію про перетин хлопцем кордону через пункт пропуску "Нова Гута" (Чернігівська область, Україна) - "Нові Яриловичі" (Гомельська область, Білорусь).

«Цинізм російських ФСБшників ні для кого не є секретом. Вони не в перший раз викрадають громадян України і звинувачують їх у всіх смертних гріхах. Такі випадки були і в Росії, і в окупованому Криму. Можливо, зараз ми маємо справу з прецедентом, коли за фальсифікованою справою викрали українського підлітка на території іншої держави», - зазначив народний депутат Дмитро Тимчук, який підключився до розшуків та направив відповідні звернення до посольства України в Мінську.

Депутат розраховує, що до розслідування обставин зникнення Павла Гриба також підключаться міжнародні партнери, зокрема, ОБСЄ і це допоможе надати хід.

Українцям в Мінськ їхати не рекомендується – там зараз повно ФСБшних пасток

Експерти схильні вважати, що чергове викрадення українського громадянина (а, судячи з усього, це саме і сталося) є спланованою провокацією російських спецслужб напередодні російсько-білоруських військових навчань Захід-2017, що плануються на території Білорусі у вересні.

Богдан Яременко, експерт з питань зовнішньої політики і політики безпеки, голова правління ГО «Майдан закордонних справ», коментуючи ситуацію,  зазначив, оскільки і Україна, і НАТО висловили занепокоєння цими навчаннями і попередили, що уважно за ними стежитимуть, цілком зрозуміло, що російські та білоруські спецслужби будуть лізти зі шкіри "забезпечуючи проведення навчань". «При цьому їх інтересом може бути провокування і фальшування справ з диверсантами, шпигунами і т.д., а також проведення інформаційних заходів, які засвідчили б, що немає жодних підстав для міжнародного занепокоєння, що експертна та інші спільноти вільно та гарно комунікують з білорусами допоки уряди їх країн "влаштовують істерику" навколо Заходу-2017», - припустив експерт.

Він вкотре нагадав українцям про те, що ми маємо справу з надзвичайно підступним ворогом, і закликав поберегтися їздити в Білорусь найближчим часом. Особливо якщо ви або ваша родина чи близькі люди - активні патріоти, брали участь в АТО, були учасником Майдану і тому подібне.

«Зникнення в Білорусі 19-річного хлопця, чий батько пов"язаний в Україні зі створенням капеланської служби в правоохоронних органах, нагадало історію минулого тижня у нас, в Майдані закордонних справ. Одного з колег по Фонду несподівано запросили виступити найближчим часом в Мінську на тему регіональної і глобальної безпеки. Ми обговорили у себе це запрошення. Нам видалось дуже підозрілим таке нагальне запрошення від людей, з якими ми раніше не співпрацювали, та ще й збіг у часі цього запрошення з проведенням великих російсько-білоруських військових навчань Захід 2017. Благо, що сумарний досвід співробітників Фонду дає можливість розуміти, що подія такого роду не може відбуватися без різнопланового супроводу спецслужб, і як саме вони працюватимуть.

На наш ввічливий, хоч і прямолінійний лист до "приймаючої сторони" в Мінську про те, що сайти Майдану ЗС заблоковані в Росії, що щонайменше проти двох співробітників Фонду в РФ відкриті кримінальні справи, що наші видання раніше вилучалися білоруською митницею як заборонені, ми отримали відповідь, що, дійсно, нашу безпеку і недоторканість у Мінську гарантувати не можна», - привів історію з власного досвіду Богдан Яременко.

Від себе додамо. Все ж таки після гучних «поїмок» російськими спецслужбами українських «терористів», «шпигунів» та «диверсантів» (Роман Сущенко, Артем Панов та інші) пора зрозуміти, що в Росії можуть зробити терориста, причому з особливим цинізмом, як зі звичайного журналіста чи будівельника, так і 76-річного хворого шахтаря чи з 17-річного студента. Головне, щоб був український паспорт. То чи не варто ще раз подумати про власну безпеку?..

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-