Зброя США зробить для Москви більш затратною її агресію в Україні - Гербст

Зброя США зробить для Москви більш затратною її агресію в Україні - Гербст

Укрінформ
Надання Україні Вашингтоном оборонної летальної зброї підвищить ціну, яку Кремль платить за свою агресію, та спонукатиме його до пошуку миру.

Таку думку висловив директор Євразійського центру "Атлантичної ради" (Atlantic Council), колишній посол США в Україні Джон Хербст в інтерв'ю DW.

"Я вважаю, що надання зброї Києву було би дуже розумним кроком з боку США. Зброя, про яку йдеться, - летальна зброя оборонного характеру - це зброя, яка не дуже допоможе Україні в її наступальних діях. Натомість вона зробить для Москви більш затратним продовження її агресії, захоплення додаткових територій в Україні", - сказав він.

Екс-посол підкреслив, що в Україні не було жодного дня, коли би по-справжньому діяв режим припинення вогню, навіть після досягнення Мінських домовленостей у середині лютого 2015 року, і відтоді "Москва захопила велику площу української території".

Водночас, відповідаючи на запитання, чи є передумови для рішення США надати Україні летальну зброю оборонного характеру, включаючи протитанкові ракетні комплекси, експерт зазначив: "Я вважаю, що є реальний шанс для того, щоб це трапилось. Гадаю, що всі радники президента з питань національної безпеки підтримують це рішення. Але на це повинен погодитись особисто президент США".

Він також висловив переконання, що візит міністра оборони США Джеймса Меттіса до України сприятиме активізації співпраці в сферах оборони та безпеки.

При цьому Хербст позитивно оцінює і зустріч спецпредставника США щодо України Курта Волкера з представником Росії Владиславом Сурковим, яка відбулася цього тижня в Мінську.

Читайте також: Меттіс рекомендуватиме Трампу зробити “конкретні речі” щодо України

"Я підозрюю, що під час цих переговорів росіяни вивчать якісь реальні пропозиції, які можуть привести до встановлення справжнього миру та збережуть український суверенітет на Донбасі. І якщо Москва усвідомлюватиме, що вартість її агресії в Україні для неї зростатиме - завдяки санкціям, завдяки постачанню зброї до України - вона буде більш схильною запропонувати реальне вирішення конфлікту на Донбасі. І канал комунікації Волкер-Сурков буде майданчиком для цих переговорів", - вважає експерт.

Він також підкреслив, що ці переговори відбуваються в рамках, які визначені "нормандським форматом", "і це добре та дуже логічно".

Хербст наголосив, що оскільки адміністрація Трампа розглядає збільшення співпраці з Україною у сфері безпеки, перспектива подальшого зростання ціни за агресію для Кремля є очевидною. "І, звичайно, той факт, що український народ відважно б'ється проти російської агресії, також підняв цю ціну, і це є найважливішим фактором. На якомусь етапі відповідальні за прийняття рішень у Москві усвідомлять, що їхня політика в Україні, політика війни і агресії є помилковою. І тоді вони змінять її. Я гадаю, що якщо США і Євросоюз провадитимуть більш рішучу політику, то тоді цей день настане швидше", - наголосив директор Євразійського центру "Атлантичної ради".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-