Політична еліта чинить опір антикорупційним процесам - Ситник

Політична еліта чинить опір антикорупційним процесам - Ситник

Укрінформ
Чиновники поки не стали красти менше, хоча ліквідація корупційних схем в Україні проходить і це дає перші результати.

Про це заявив голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник в інтерв'ю "Настоящему Времени".

"Судячи з того збитку, який встановлений, у справах, які розслідує НАБУ, мені здається, поки що ще немає. Але водночас час є приклади, які вказують на те, що ліквідація корупційних схем в Україні проходить, і це дає перші результати", - заявив Ситник, відповідаючи на запитання, чи стали менше красти в Україні за останні два роки.

Він вказав на те, що крім прямих відшкодувань також йдеться про те, що отримує держава, коли ліквідується корупційна схема.

"Наприклад, це державне підприємство "Укргазвидобування", яке отримало 1,3 млрд гривень за 9 місяців після того, як ми ліквідували цю корупційну схему. І за три роки перед ліквідацією цієї схеми це підприємство отримало дохід 25 млн, а за 9 місяців після ліквідації цієї схеми отримало 1,3 млрд гривень доходу. Це якраз результат того, що не тільки проведені арешти людей, які займалися корупцією, але і це результат ліквідації самої корупційної схеми", - сказав глава НАБУ, говорячи про ліквідації корупційної схеми на чолі з поки ще нинішнім депутатом Верховної Ради Олександром Онищенком.

Читайте також: НАБУ і САП: доказів проти Дейдея достатньо для позбавлення недоторканності

За словами Ситника, українська так звана "політична еліта" зараз чинить опір процесам оптимізації роботи НАБУ.

"Коли ухвалювався закон про НАБУ в 2014 році, то цей закон був прийнятий на ура. Не було служби, був просто проект закону, його проголосував ще минулий парламент, і все було добре. Зараз, коли НАБУ вже створене, коли відомство почало розслідування, арешти перші, то зараз кожна зміна в законодавстві дуже складно проходить через парламент. І ось ці проблеми зі створенням антикорупційного суду, проблеми з наданням права автономної прослушки для НАБУ – вказує, що еліта зараз чинить опір цим процесам. Тому що ті закони, які оптимізували б наші розслідування і дали б нам можливість показати більш швидкий результат, зараз блокуються", - заявив глава НАБУ.

Ситник також вказав на кампанію з дискредитації НАБУ.

"Якщо проаналізувати те, що про нас пишуть, це вкладаються дуже величезні гроші – в дискредитацію і керівництва НАБУ, і самого НАБУ – то в принципі основна думка, що нікого не посадили. Хоча НАБУ не садить, садить суд. І це найбільша проблема, тому що вся критика зводиться до того, що ну так, там щось розслідують, так, там щось заарештовують, затримують, але нікого не посадили. Хоча це не наша юрисдикція, це повноваження суду", - заявив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-