Рада заборонила георгіївську стрічку

Рада заборонила георгіївську стрічку

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон 2987 "Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за ухвалення закону проголосували 238 депутатів.

Законопроект Антона Геращенка (фракція "Народний фронт") спрямований на встановлення диференційованої адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на пропаганду в Україні георгіївської (гвардійської) стрічки, як символу російської окупації та агресії.

Так, встановлюється відповідальність за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення.

Це включає показ георгіївської (гвардійської) стрічки під час масових заходів (мирних зібрань), зображення на плакатах, наліпках, листівках, носіння на одязі, речах, кріплення на автомобілях, використання в сучасних творах мистецтва, використання засобами масової інформації тощо.

Вказані дії тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Крім того, встановлюється відповідальність за дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення.

Якщо такі дії вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення , то вони тягнуть за собою накладення штрафу від ста п'ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення віднесені, згідно з законопроектом, до правопорушень, що мають вищу суспільну небезпеку.

Пропагандою георгіївської (гвардійської) стрічки закон називає публічне використання, демонстрацію, носіння, а також поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення.

В пояснювальній записці до законопроекту вказано, що георгіївська стрічка стала в Україні символом російської окупації та агресії. Вона має вигляд смужки з трьома чорними і двома жовтими (або помаранчевими) смугами. Вперше георгіївська стрічка використовувалася ще при оформленні російських імперських нагород. Запроваджена 1769 року, разом із встановленням Ордена Георгія, за наказом російської імператриці Катерини ІІ.

Георгіївська стрічка не використовувалася в системі нагород СРСР, оскільки вважалася ворожим символом колишньої імперії. Проте з 1943 року, з метою підняття патріотизму в ході війни, була інкорпорована до радянського Ордена Слави як "гвардійська стрічка". 1945 року гвардійська стрічка вжита на радянській медалі "За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр."

У 2005 році в Росії стартувала акція "Георгіївська стрічка" для пропаганди перемоги Росії у німецько-радянській війні 1941-1945 років, як символ російської мілітаристичної могутності.

"Не випадково, що ця акція почалась одразу після перемоги Помаранчевої революції та провалу планів взяття під повний контроль України. Георгіївську стрічку намагались протиставити помаранчевій символіці та утвердити як символ "руського міра". Щорічне розповсюдження російської імперської символіки є тепер невід'ємною складовою кремлівської пропаганди", - вказано в пояснювальній записці.

Крім того, з 2014 року стрічка використовувалась так званими "силами самооборони Криму" та проросійськи налаштованими сепаратистами на території України і стала символом сепаратизму в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-