У Мінфіні назвали умову використання конфіскованих грошей Януковича і Ко

У Мінфіні назвали умову використання конфіскованих грошей Януковича і Ко

Укрінформ
Конфісковані кошти з рахунків оточення екс-президента Віктора Януковича у розмірі 1,1 млрд дол. вже перераховані до державного бюджету, однак можуть бути використані тільки після внесення змін до Закону про держбюджет.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

«Вже завершено перерахування конфіскованих 1,1 млрд доларів «коштів Януковича» до Державного бюджету України», - йдеться в повідомленні.

У Мінфіні зазначають, що облігації, які за поданням Генеральної прокуратури України було заарештовано на рахунках низки нерезидентів, мали різні терміни погашення. Однак до кінця 2016 року всі випуски, окрім одного розміром в 200 млн дол., було погашено, і кошти було зараховано на рахунки. Таким чином, сума в 1,1 млрд дол. включає як тіло, так і нараховані відсотки.

Водночас під час обговорення законопроекту про спецконфіскацію в 2015-2016 рр. часто називалась цифра 1,5 млрд дол. як розмір коштів, які заарештовані і можуть потенційно бути предметом спецконфіскації. В даному випадку мова йшла про облігації та кошти на рахунках в Ощадбанку та Укргазбанку.

На сьогодні завершена Генпрокуратурою справа та рішення суду стосується коштів в Ощадбанку, де до суми в 1,1 млрд дол. коштів та цінних паперів вартістю 200 млн дол. було застосовано конфіскацію. Всі облігації було погашено, окрім випуску, який має довший термін обігу в розмірі 200 млн дол.

У Мінфіні пояснюють, що в держбюджеті на 2017 рік кошти від спецконфіскації закладено у розмірі 11,5 млрд грн. Також у бюджеті-2017 чітко вказано, як будуть розподілені кошти від спецконфіскації (11,5 млрд грн) у випадку їх надходження. Відповідно до Бюджетного кодексу, ухвалено Порядок розподілу у 2017 році конфіскованих коштів з визначенням напрямів та розпорядників - отримувачів цих коштів. Це, зокрема, оборона і безпека (всі розпорядники), підтримка агровиробників, соціально-економічний розвиток регіонів, Фонд регіонального розвитку та ін.

«Наразі, на виконання рішення суду, валютні кошти від спецконфіскації перераховано на рахунок Державного казначейства. Перевищення понад 11,5 млрд грн зараховується, однак може бути використане тільки після внесення змін до Закону про Державний бюджет. Кошти від конфіскації, які є разовим надходженням, мають певні обмеження відповідно до бюдженого законодавства, і можуть бути використані виключно для разових видатків», - наголошують у Мінфіні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-