МЗС хоче офіційних роз'яснень Польщі через провокацію з пам’ятником бійцям УПА

МЗС хоче офіційних роз'яснень Польщі через провокацію з пам’ятником бійцям УПА

Укрінформ
В Україні обурені демонстративними і зухвалими діями щодо українського пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля у Польщі.

Як йдеться в коментарі МЗС, Міністерство закордонних справ України звернеться до польської сторони за офіційними роз'ясненнями і узгодить подальші кроки щодо легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні.

"Це відверта провокація в переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції Вісла - очевидно з метою відвернення уваги від цієї сумнозвісної дати", - йдеться у коментарі.

В МЗС заявили, що спільним інтересом України та Польщі є спокійно врегулювати цю ситуацію комплексно в правовому полі, щоб у подальшому не було дій подібного роду.

"Ми звернемося до польської сторони за офіційними роз'ясненнями і узгодимо подальші кроки стосовно легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті з 1994 року", - наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Там також повідомили, що вже домовлено про проведення найближчими днями у Варшаві двосторонніх консультацій за участю керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію вищезгаданої угоди.

Як повідомляв Укрінформ, активісти та представники польських націоналістичних організацій, зокрема "Національного руху", 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрувався вандалами. Акція відбувалася за згодою війта гміни (очільника самоврядної громади) Стубно, і в неї не втручалася поліція.

Як відомо, упродовж 2014-2016 років на півдні Польщі знищено чи сплюндровано більше десяти українських місць пам'яті. В жодному випадку зловмисників не було затримано. У багатьох випадках інформація про це першою з'являлася на проросійських сайтах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-