У НАБУ стверджують, що Мартиненко намагався уникнути відповідальності - ЗМІ

У НАБУ стверджують, що Мартиненко намагався уникнути відповідальності - ЗМІ

Укрінформ
У НАБУ стверджують, що дії екс-депутата Миколи Мартиненка напередодні та в день оголошення йому підозри свідчать про його наміри уникнути відповідальності, тож клопотання про його затримання було обгрунтованим.

Про це пише DT.UA, посилаючись на отриману у відповідь на запит довідку НАБУ про дії та пересування Мартиненка напередодні запланованих детективами обшуків у рамках розслідування справи про закупівлю Східним ГЗК концентрату урану через австрійську фірму-прокладку.

"У документі викладено покрокові дії Мартиненка напередодні та в день оголошення йому підозри, які свідчать про наміри екс-депутата уникнути відповідальності", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, як зазначається у відповіді НАБУ, Мартиненко "очікуючи проведення обшуків зранку у четвер, 20 квітня, напередодні ввечері залишив місце постійного проживання та надав членам своєї родини вказівки вчинити аналогічно". При цьому він повідомив близьким перелік адрес і автомобілів, де плануються обшуки, "вказав місця, які на його думку, є безпечними, та організував роботу підконтрольних йому осіб, спрямовану на переховування речей та документів, що можуть мати значення для кримінального провадження".

У НАБУ додали, що за вказівкою Мартиненка "його оточення перейшло на конспіративний спосіб спілкування", а сам екс-депутат вимкнув свій телефон і контактував з оточенням через інші засоби зв'язку.

Як зазначається, у ніч проти 19 квітня Мартиненко не ночував удома, а наступного дня детективи НАБУ встановили, що екс-депутат перебував у приймальні народного депутата Дениса Дзендзерського. Детективи намагалися зв'язатися з Мартиненком через телефон приймальні, але секретар відмовилась зв'язувати детектива з ним, повідомивши, що той передзвонить (цього так і не сталося).

"Далі зрозумівши, що детективи НАБУ встановили його місце перебування, Мартиненко протягом шести годин переховувався в приймальні Дзендзерського і лише після тривалих перемовин з детективами, його переконали вийти", - йдеться у публікації.

Таким чином, наголосили у НАБУ, все зазначене свідчить про те, що "Мартиненком заздалегідь вживалися заходи, спрямовані на отримання відомостей про плани ведення подальшого розслідування, тактики та методів, проведення слідчих дій, а ця інформація використовувалась ним з метою розробки плану уникнення кримінальної відповідальності та втечі з місця можливого проведення слідчих дій".

Саме через такі дії детективи НАБУ, згідно зі ст.208 КПК України, вирішили затримати Мартиненка, аби унеможливити подальше уникнення ним відповідальності та вчинення спроби втечі, йдеться у публікації.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні Солом'янський районний суд Києва відмовив у задоволенні клопотання прокурорів про обрання запобіжного заходу екс-нардепу Миколі Мартиненку у вигляді тримання під вартою, ухваливши рішення застосувати до нього запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів «Народного фронту».

Мартиненка підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 («Створення злочинної організації»), ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») Кримінального кодексу України. На думку слідства, екс-депутат причетний до розтрати коштів ДП «СхідГЗК» у розмірі 17,28 млн дол. США.

Прокурори наполягали на обранні Мартиненку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 300 мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-